ЕК одобри 50 млн. помощ за Български пощи, компанията спира губещите дейности

OFFNews 02 юли 2024 в 17:41 2950 1

Пощенска кутия

Снимка БГНЕС

Европейската комисия одобри Плана за преструктуриране на „Български пощи“ ЕАД.

Европейската комисия одобри Плана за преструктуриране на „Български пощи“ ЕАД, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Подготовката на документа и неговото одобрение от ЕК бе условие, за да може пощенският оператор да получи спешна финансова подкрепа в размер на 50 млн. лева.

„Одобрението е оценка за работата на съвместния екип на Министерството на транспорта и съобщенията и „Български пощи“, който в продължение на година работи в постоянна комуникация с Европейската комисия“, коментира министър Георги Гвоздейков.

По думите му най-важните стъпки сега са дружеството да започне преструктуриране и спиране на неефективните дейности, за да се постигне дългосрочното му оздравяване.

С одобряването на Плана сумата, която държавата предостави като заем на Български пощи, ще се преобразува в собствен капитал. По този начин те ще излязат от досегашния си статут на предприятие в затруднено положение. След спазване на установените законови процедури в областта на държавните помощи, дружеството ще има възможност да получава в пълен размер компенсацията от държавния бюджет за универсалната пощенска услуга и за изплащането на пенсии чрез пощенски станции.

Това е първият план за оздравяване на дружество в съобщителния сектор, който Европейската комисия разглежда. Той ще се изпълнява за период от 3 години.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)