13 общини подадоха своите озеленителни проекти в #ЗалесявамеАктивно24

Над 420 декара площи очакват да бъдат залесени

OFFNews 02 юли 2024 в 15:08 6036 0

Снимка Залесяваме активно/Нестле България

Днес започна оценяването на зелените проекти, разработени от българските общини в рамките на инициативата на Нестле България - “Залесяваме Активно”. Конкурсът събра проектите на 13 общини от 9 български области, желаещи да допринесат за подобряване на екологичната обстановка и устойчивото развитие на своите региони.

Процесът на оценяване ще се извърши на два етапа. Експертно жури, включващо представители на Нестле България и партньорите на инициативата – Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите, Национално сдружение на общините в Република България и Лесотехнически университет, ще оценят проектите по качествени и административни критерии като съответствие на предложения проект с целите на конкурса, яснота и взаимовръзка между целите, дейностите и очакваните резултати, изготвен експертен технологичен план за залесяване или проект за озеленяване и още много. Членовете на журито ще представят своите оценки и обосновки чрез видео обръщения, които ще могат да бъдат намерени на страницата на инициативата.

Освен експертите, в оценяването ще може да се включи и всеки желаещ, като посети и попълни кратка анкетна форма, отворена на сайта на организатора. Хората ще имат възможност да разгледат всички проектни предложения, достъпни на nestle.bg, и да гласуват за общината, която според тях е представила най-добър проект. Анкетата ще бъде отворена до 25-ти юли.

Срокът за подаването на проектните предложения приключи на 30-ти юни, а участие взеха общините Мездра, Казанлък, Тунджа, Вълчи дол, Пловдив, Копривщица, Варна, Самоков, Твърдица, Русе, Девня, Благоевград, Костенец. Най-малкият по площ проект е на община Благоевград с площ от 0,15 дка, а най-голямият зелен проект е изпратен от община Твърдица с площ 200 дка.

Проектите на общините обхващат дейности като залесяване на опожарени площи, осигуряване на по-природосъобразни условия за възпитание на подрастващите и пестене на водни и енергийни ресурси, залесяване на 30 декара изоставени и ерозирали земи, възстановяване на парк и още много други. Всяка от включилите се общини има равен шанс да бъде избрана за следващото място, което ще бъде безвъзмездно подкрепено от Нестле България.

Повече за инициативата:

Инициативата „Залесяваме активно“ на Нестле България е част от глобалния ангажимент на компанията да засади 200 000 000 дръвчета до 2030 г. в районите, от които набавя суровини за своите продукти. През 2022 г. Нестле България започна инициативата “Залесяваме Активно” с доброволческа акция, в резултат на която над 500 доброволци засаждат 10 000 дървета в Новата гора на София. Година по-късно инициативата прераства в дарителска кампания с фонд от 50 000 лв, чиято първа мисия „SOS Залесяване 2023“ е възстановяването на 30 декара от опожарените гори на Стамболово. През 2024 г. инициативата обявява първият национален конкурс “SOS Залесяване” целящ да финансира залесяването/озеленяването на общинска площ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Европейското първенство