Ретро влак тръгва през юли по пътя на теснолинейката от Септември до Велинград

OFFNews 02 юли 2024 в 14:55 4696 0

Ретро вагони

Снимка БДЖ

Ретро вагоните

Влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през юли по маршрута от гара Септември до гара Велинград и Цветино, съобщиха от пресцентъра на Българските държавни железници (БДЖ).

Туристическият влак ще потегли за пръв път на 6 юли, когато е празникът на град Велинград.

Композицията ще се движи в състав от два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон, бюфет-вагон и вагон-фургон, теглени от дизелов локомотив.

Вагоните в този влак са своеобразна палитра от различни периоди на съществуването на теснолинейката. Единият ретро вагон е от първите доставени за теснолинейката през 1926 г., другият е от 1941 г. стандартният седящ вагон е от първата половина на 70-те години и бюфет-вагона - отпреди три години. Пътуващите ще могат да разгледат и изпитат в движение как се е пътувало с влак от създаването на линията до наши дни.

Туристическият влак ще заминава от гара Септември в 9:30 ч., ще пристига във Велинград в 11:20 ч. и ще продължи до една от най-колоритните по маршрута гара Цветино, където ще бъде в 12:00 ч. В обратното направление композицията ще тръгва от Цветино в 12:25 ч. и ще пристига във Велинград в 13:00 ч.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)