Пътят към транспортните бордове в София: Неуспял кандидат за кмет или поне бивш директор на нещо

Столичният общински съвет ще гласува новите ръководства в четвъртък

OFFNews 22 февруари 2021 в 14:23 5609 0

Пътят към бордовете на трите транспортни дружества в столицата - Центъра за градска мобилност, Столичния автотранспорт и Столичния електротранспорт, минава през неуспешно участие в избори за кмет от коалицията ГЕРБ/СДС. 

Изводът се налага, след като комисията за подбор на нови членове в трите Съвета на директорите, е одобрила бившият зам.-кмет на район "Средец" в екипа на Мария Ачкова(ДСБ) - Любомир Ковачев, за член на ръководството на Столичния автотранспорт. На последния местен вот в София Ковачев се кандидатира за кмет на района от коалиция ГЕРБ/СДС срещу настоящия кмет на десните Трайчо Трайков. 

Досегашният временен шеф на ЦГМ - Димитър Дилчев, стана такъв, след като бе победен като кандидат за нов мандат за кмет на район Студентски. Той продължава да е в борда на Центъра за градска мобилност и след проведения конкурс. Той бе обявен през ноември миналата година, в него са участвали 45 души, оценявани по 6 критерия от комисия с представители на всички политически сили в СОС и експерти, съобщиха от Столичния общински съвет. 

Комисията е търсила приемственост и баланс между хора с опит в ръководството на дружествата, дългогодишни служители и нови хора с визия за развитие на общинските дружества, допълват от СОС. 

В управлението на Столичния електротранспорт влиза Елена Симеонова, която е със специалност Международни отношения и финанси от УНСС, като към момента е главен асистент и преподавател в университета, както и Веселин Порязов - с икономическо образование,  завършено в Германия, и с опит в различни международни компании. Постовете си запазват Евгений Ганчев, ръководител на дружеството от над 20 години и настоящ изпълнителен директор. В новото ръководство са предложени и Кирил Георгиев, който е от структурата на градския транспорт в София, шеф на поделение "Малашевци", както и Десислава Пачева, юрист с над 25 години стаж. 

В Столичния автотранспорт мястото си запазва сегашният изпълнителен директор Слав Монов, както и Илия Гътовски, доктор по Икономика на транспорта и преподавател в УНСС. Повечето от членовете на Съвета на директорите са нови имена, сред които Николай Найденов - бивш председател на борда на директорите на БДЖ Холдинг, Йовелина Тихова, която в момента е мениджър в IT компания, както и Любомир Ковачев. 

В Центъра по градска мобилност е предложена Розалина Георгиева, дългогодишен служител в дружеството, преминала през йерархията от младши експерт, юрисконсулт до ръководител на сектор. Ново попълнение е Иван Антов, който е бил член на Борда на "Топлофикация" Пловдив, началник отдел в КФН, член на Съвета на директорите в инвестиционен посредник и е съдружник в адвокатско дружество. Постовете запазват Димитър Дилчев, който е и досегашен изпълнителен директор, както и Румяна Милова и Никола Рогачев. 

На предстоящото си заседание в четвъртък СОС ще гласува трите доклада за новите състави на бордовете на трите транспортни оператора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!