Отровените лешояди в Кресненското дефиле са 17

OFFNews 05 април 2017 в 08:17 4004 1

Снимка greenbalkans.org

17 мъртви лешояда са открити след отровата в Кресненското дефиле, но се очаква реалният брой на умреелите птици да мине 30.

Това съобщиха от природозащитната организация "Зелени Балкани", цитирани от БНТ.

Вчера е имало съвместна комисия от ФДФФ, РИОСВ Благоевград, полицията в Благоевград и ОДБХ, която да документира последните три намерени птици и да събере проби от тях.

Единият от откритите вчера умрели лешояди в Кресненския пролом е В2С - Ники - малкото излюпено през 2016 г. от Врачански Балкан, което е зимувало в дефилето. Младата птица е била кръстена в рамките на Международна кампания, която обяви успешното връщане на белоглавия лешояд в Кресненското дефиле - Пирин и Стара Планина.

Ники е бил кръстен на Николай Ненчев - директор на ПП "Врачански Балкан" като знак на признателност за неговия принос за завръщането на белоглавия лешояд в Стара планина. През студените месеци Ники е презимувал в дефилето, привлечен от другите птици, които се придържат към площадката за подхранване на ФДФФ.

Екипът на ФДФФ и "Зелени Балкани" са изразили благодарност на всички над 50 доброволци, които са участвали в издирването на отровните примамки и техните жертви, на доброволците-преводачи и на всички съпричастни граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови