Отрова избива белоглавите лешояди в Кресненското дефиле

ОFFNews 28 март 2017 в 13:10 13172 4

Снимка greenbalkans.org

Незаконно използване на отрови в Кресна опропастява 15 годишен труд за завръщането на белоглавия лешояд, информират от природозащитната организация "Зелени Балкани". 

Активистите обясняват, че от 12 март се наблюдава измиране на почти цялата новосъздадена колония белогалви лешояди в района на Кресненското дефиле вследствие на нелегално използване на отрови срещу хищници. Засега са намерени 5 мъртви птици от вида и една тежко пострадала.

Това е само малка част от очевидно липсващите птици, като природозащитниците очакват броят на отровените лешояди да надмине 15-20, част от които са и почти всички двойки, които за първи път са започнали да гнездят през тази година.

На 12 март екип на национален парк "Пирин" открива белоглав лешояд, освободен от Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) по проект за реинтродукция на вида в Кресненския пролом, в безпомощно състояние на територията на резерват "Тисата" и го откарва при ветеринар в Кресна.  Птицата повръща и трепери, при приближаване на човек до нея, освен това е с пълна гуша. Лекарят я третира, но не е установено нищо. 

Ден по-късно в землището на Кресна е намерен мъртъв лешояд. ФДФФ алармират институциите, които имат отношение по темата, че става въпрос най-вероятно за отравяне, след като е открита и втора вече загинала птица. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград свика комисия с участието на представители на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ)и полицията, която да разследва случая на терен. Получена е информация и за намерена мъртва лисица, след което е направен мониторинг и са установени само 23 птици от общо 50-60. Заключенията на екипа не са окончателни, тъй като е възможно част от птиците да са на местата за нощуване, отбелязват природозащитниците. 

През следващите дни властите извършват проверка и изпращат проба в лаборатория в София, където се получава положителен резултат от единствения направен анализ за пестициди от групата ФОС/КАРБ. Междувременно са намерени умрели вълк, куче, лисица. На 20 март е получен още един сигнал за мъртъв лешояд, а при пристигане на място на следващия ден е намерен и втори такъв.  Отново е свикана комисия от РИОСВ, БАБХ, но този път полицията отказва да отиде. И двете птици имат вътрешни кръвоизливи, а проби са изпратени до Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ)  в София. Екипа на ФДФФ претърсва целия район между Кресна, Влахи, Ощава и Стара Кресна.

Между 22 и 26 март в региона има сигнали и са намерени мъртви още два белоглави лешояда, както гарвани, а ловци откриват вълк над с. Сушица със съмнения за отравяне.

И така до понеделник, 27 март, когато в Кресненския пролом вече са останали само две птици, които мътят яйца. Наблюденията посочват, че пaртньорите им не ги сменят и не им носят храна, защото вероятно са били отровени. Природозащитниците смятат, че мътенето ги фиксира в гнездата им и ги е спасило да не отидат и те да се хранят на отровената мърша. Едното от яйцата се излюпило, но екипът на ФДФФ не взема новоизлюпеното малко от гнездото, макар да е наясно, че скоро ще умре от глад, за да остане женската птица максимално дълго в гнездото и така евентуално да избегне отравяне, ако примамката все още е на терен.

„Не е нормално 60 години, след като е изчезнал от този район, поради употребата на стрихнин за унищожаване на хищници, след дългогодишни усилия и инвестиране на много средства и усилия белоглавият лешояд да изчезне отново поради същата причина – залагане на отровни примамки за хищници (примитивна, но най-вече незаконна и абсолютно неморална практика)“ споделят на ФДФФ Емилиян Стойнов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

4

sawall

28.03 2017 в 14:41

И това се развива в резерват! Жалка страна без правила и пълна с дребни и глупави хора.

15509

3

Бухльо

28.03 2017 в 13:44

Не разбирам какво толкова делят с животните, тези които са поставили отровата. Какво е толкова ценно в опростачения им животец, което според тях животните ще им отнемат, та са се заели да ги тровят?
Еееей, Андрешковци, Байганьовци и прочие впиянчени карикатури, кога и дали ще станете хора?!

21272

2

Гароне

28.03 2017 в 13:40

Е както казват "господарите": "Уникална държава" :(((