Отец Паоло Кортези и доц. Кристиан Таков с призове Човек на годината

Сергей Антонов Последна промяна на 11 декември 2017 в 16:01 6038 2

Снимка Сергей Антонов

Отец Паоло Кортезе получи приза Човек на годината на Българския хелзинкски комитет

Католическият свещеник отец Паоло Кортези бе отличен за "Човек на годината" за 2017 от Българския хелзинкски комитет (БХК), а доц. Кристиан Таков получи посмъртно приза за цялостен принос.

Наградите бяха раздадени на церемония на 10 декември.

Паоло Кортези е отецът от Белене, който приюти сирийско семейство бежанци и получи заплахи за живота си, заради които бе принуден да напусне страната. Oт октомври той отново е в Белене и споделя, че се надява да остане там поне няколко години.

Доцентът по право от Юридическия факултет на СУ Кристиан Таков получи наградата за цялостен принос. Той почина през юли 2017 година. Наградата прие неговата дъщеря Галя Такова.

Сред отличените личности тази година са още учителките от закрити училища към болници Златина Стойкова и Радослава Станчева, създателката на шрифт на кирилица за хора с дислексия Кристина Костова, активистът от ЛГБТИ Пол Найденов,  Виктория и Захари Недялкови, които помагат на хора с двигателни проблеми да открият планината.

Призове взеха и неправителствените организации "Кампании и активизъм за животните в индустрията", Български фонд за жените и Асоциацията на европейските журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови