Отбелязваме Световният ден за борба със СПИН

Нели Чолашка 01 декември 2013 в 08:58 1981 0

Логото на кампаниите за борба със СПИН. Снимка: БГНЕС
Логото на кампаниите за борба със СПИН. Снимка: БГНЕС

 

На 1 декември отбелязваме Световният ден за борба със СПИН.

За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS).

Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.

През 2004 г е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите, но програмата на ООН продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

Български младежки Червен кръст ще отбележи Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН - 1 декември, като от 11 до 15 ч. доброволци ще насърчават столичани да се възползват от услугите на мобилен кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

Кабинетът ще бъде разположен на площад „Св. Неделя” до метростанция „Сердика”.

Доброволците ще раздават презервативи и информационни материали на специално обособен информационен пункт в подлеза на метростанция „Сердика”.

В 18 ч. пред НДК доброволци и представители на партньорски организации ще запалят панделка от свещи в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови