Омбудсманът поиска отмяна на забраната за пазаруване на възрастни хора

OFFNews 13 ноември 2020 в 17:05 2961 0

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да премахне зеления коридор за пазаруване за възрастните над 65 г., който сега е между 8 и 10 ч. сутринта.  

Тя отправи искането си в препоръка, като повод за нея са жалби на граждани, които алармират, че през предстоящите зимни дни ранните сутрешни часове за пазаруване не са подходящи за възрастните и по-трудноподвижни хора. Времето ще бъде "крайно неподходящо - мрачното и мъгливо, ще има натрупал сняг и заледявания, при които вероятността от инциденти е голяма, изискващи дори посещаване на болници и нужда от медицинска помощ". 

"Съгласна съм, че усложняващата се пандемична обстановка в страната изисква предприемането на подходящи противоепидемични мерки, с които да се ограничи разпространението на вируса, както и да се предпазят уязвимите групи. Намирам за нужно обаче да се обърне сериозно внимание на изложените от гражданите аргументи против предвиденото ограничение за посещаване на магазини и аптеки от лица на и над 65 години, само в часовия диапазон от 8 до 10 часа сутрин“, заяви омбудсманът.

"Освен това се посочва, че ако възрастните хора и тези с хронични заболявания, например: поради здравословни проблеми или временно неразположение не успеят да стигнат до магазини и аптеки до 10 часа, спазването на заповедта би могло да ги лиши от продукти от първа необходимост или от животоспасяващи лекарства. Ако са самотно живеещи и не разполагат с млад човек, който би могъл да закупи нужното извън часовете, определени в заповедта, означава ли това, че ще бъдат оставени без храна и лекарства до следващия ден в 8 часа сутринта", пита Ковачева. 

Омбудсманът подчертава също така, че има и хора над 65 години, които работят и за тях ще бъде невъзможно да пазаруват в извънработно време.

Ковачева акцентира още, че е притеснителен фактът, че при неспазване на заповедта възрастните хора ще бъдат глобявани, ако пазаруват в часове, различни от предвидените.

В заключение тя припомня, че предходната заповед е била по-удачна, тъй като тя забраняваше само на лица до 60-годишна възраст да посещават магазините и аптеките между 8.30 и 10.30 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата