Община Банско е във финансов колапс

OFFNews 07 февруари 2020 в 10:30 3077 0

Община Банско е в тежко финансово състояние, а основна причина са неизгодни договори, сключвани от бившия кмет Георги Икономов. Това стана ясно на дебатите по бюджета на общината, предаде БНР. 

Голямата част от ремонтите са извършвани чрез граждански договори с физически лица.

По време на ревизията, която беше назначена от новото ръководство на общината, за миналата година бяха отчетени нереалистични приходи, както и сериозни преразходи по всички пера.

"Преди 8 г. общината имаше 5 милиона на депозит. В момента имаме 7 милиона кредит. Значи 12 милиона са похарчени", констатира председателят на общинския съвет Димитър Русков. 

Ремонтите на улици и тротоари са били извършвани чрез граждански договори с физически лица, като средното месечно възнаграждение е било 4000 лева, а причината за това е да се избегнат обществени поръчки. Три от договорите са на стойност близо 70 хил. лева, твърдят от общината.

За всички неизгодни договори във връзка с важни инфраструктурни проекти и парите, похарчени за тях, ще бъде сезирана и прокуратурата.

Заради тежкото финансово състояние на община Банско разходната част на бюджета, приет късно вчера, е изключително рестриктивна, заяви Русков. 

"Със строга финансова дисциплина - да се знае всеки общински лев къде отива, за какво отива и какъв ще бъде ефектът от тези пари, които ще похарчим", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови