Обажданията от катастрофирал автомобил до тел. 112 ще са безплатни

OFFNews 07 октомври 2015 в 12:54 1879 0

Обажданията до тел. 112 от устройства за спешно повикване в катастрофирали автомобили ще бъдат безплатни. 

Това предвижда постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за внедряване на интелигентните транспортни системи в областта на автомобилния транспорт и за интерфейси с останалите видове транспорт, което би прието днес от Министерския съвет.

Мобилните оператори ще трябва да осигурят техническа възможност за безплатните повиквания eCall от всяка точка на страната, ако има покритие на съответната територия. 

Предприятията се задължават да осигуряват преноса и пренасочването на eCall повикванията между бордовото оборудване на моторните превозни средства и най-близкия Център за приемане на спешни повиквания на дирекция „Национална система 112“ на МВР.

С това се изпълнява Препоръка на Европейската комисия от 8 септември 2011 г. за подкрепа на общоевропейската услуга за предаване на спешни повиквания от превозни средства на телефонен номер 112 (еCall).

С услугата eCall се изпраща автоматичен сигнал до тел. 112, ако инцидентът е бил достатъчно сериозен, за да се активира въздушна възглавница в колата. Такива устройства ще бъдат задължително монтирани във всички нови модели автомобили от 2018 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!