Нови насоки: без маски в детските градини

При тъмночервен сценарий ще работят само градини със 100% ваксиниран или преболедувал персонал

OFFNews 31 август 2021 в 13:59 1796 0

Децата е детските градини няма да носят защитни маски за лице, независимо от възрастта си. Дете може да носи предпазна маска там само по препоръка на лекар или при заявено желание на родител.

Това е записано в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини, публикувани днес от МОН.

Насоките идват след предложението децата на 6 и повече години да носят целодневно маски.

Какво предвиждат новите мерки?

Дистанция между персонал и отделни групи. Такова изискване имаше и досега. Не се допуска събиране на едно място на персонал от детската градина, както и събиране на групи. 

Дезинфекция и проветряване. Ще се проветрява минимум два пъти дневно за 30 минути в отсъствие на децата (преди пристигането им и следобед); освен това всички помещения се проветряват често за поне 10 минути на всеки астрономически час в работния ден.

Учителите и непедагогическите специалисти са задължени да носят маски в общите закрити части на сградата и когато по изключение работят с повече от една група. В училищните автобуси маските са задължителни за възрастните, а за децата решаваща е преценката на родителите.

Ограничава се влизането на външни лица в двора на детската градина и в близост до входа на сградата.

Препоръчва се възможно най-много дейности да се провеждат на открито, когато метеорологичната обстановка позволява това. По възможност в двора трябва да се обособят зони за отделните групи.

Децата ще използват индивидуални кърпи за ръце и чаши за вода.

Не се допуска внасяне на стоки и предмети от родителите в детската градина/ясла, както и използване на плюшени играчки.

Комуникацията с родителите ще се осъществява предимно с електронни средства. Индивидуални срещи и консултации ще се провеждат по предварителна уговорка и при спазване на основните противоепидемични мерки – носене на защитна маска за лице и спазване на физическа дистанция.

При тъмночервен сценарий с над 500 болни на 100 000 души в съответната област могат да работят само детските градини със 100% преболедувал или ваксиниран персонал. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия или работят на първа линия. Това означава, че градините няма да работят, тъй като едва ли в страната ще се намерят повече от няколко градини със 100% ваксиниран персонал.

Заниманията с децата от затворените детски градини ще се осъществяват само от разстояние в електронна среда със заповед на министъра на образованието и науката, посочва МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови