Нова сграда в София, само ако общината има терен за улица до нея

55 милиона трябват за отчуждаване и изграждане на бул. Тодор Каблешков с 6 платна и трамвай

OFFNews 01 декември 2017 в 07:14 10504 9

Строителство на нова сграда в София вече няма да има, ако тя не граничи с терен, който е собственост на общината. Не издавам разрешения за строеж с договор за право на преминаване, защото това води до конфликти и спира изграждането на улици и канализация. 

Това обяви главният архитект на столицата Здравко Здравков на обществено обсъждане за инфраструктурните проблеми на "Манастирски ливади - Изток" с жители на квартала и представители на Спаси София на "Московска" 33. Той подчерта, че е отказал разрешение за нов строеж и на Джи Пи груп, свързвана с Валентин Златев, като пример, че правилата важат за всички. 

Арх. Здравков направи презантация на това, което предстои да се случва в квартала. От нея стана ясно, че вече е получено разрешение за строеж на детска градина. 

Цялостния план за регулация и застрояване на Манастирски ливади-Изток е приет през 2001 година и потвърден през 2009 г. и чрез него са защитени 300 дка за улици върху частни терени. Това ни дава право да провеждаме процедури по отчуждаване, обясни главният архитект.

До този момент са отчуждени 170 дка, уточни столичният кмет Йорданка Фандъкова. 30 милиона лева ще са необходими за отчуждаване само за бул. "Тодор Каблешков" в целия му габарит от "Костенски водопад" до "Емилиян Станев" при "Черни връх", още около 25 милиона лева ще са необходими за изграждането му, допълни Фандъкова. Тя пое конкретни ангажименти пред съседите си, но подчерта, че има много обжалвания и делата вървят по общия ред. 

Фандъкова: Живея в този квартал, познавам отлично проблемите му

Решаването на проблемите в квартали като „Манастиски ливади“ трябва да се случва при максимална публичност и непрекъснат диалог. 
Аз живея в този квартал. За мен е изключително важна тази среща. Познавам отлично проблемите на квартала, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите ѝ безспорно „Манастирски ливади“ е един от кварталите с много сериозни проблеми по отношение на публичната инфраструктура.
„Ние сме групирали проблемите в града. „Манастирски ливади“ - Изток и Запад, „Кръстова вада“ и  „Витоша“ - това са кварталите, за които в момента работим активно. Те имат почти сходни проблеми и те се дължат на интензивното строителство през последните 10-15 години, както и на липсата на общински терени публична собственост, които са за изграждане на инфраструктура. Този проблем изисква много сериозна работа, много сериозни инвестиции и много, много средства. През последните години районните кметове в тези райони заедно с ресорния заместник-кмет имат задачата да работят точно в тази посока, каза още Фандъкова. 

В края на октомври жители на ж.к. „Манастирски ливади-изток" протестираха близо до дома на кмета Йорданка Фандъкова заради лошата инфраструктура в района и се оплакаха, че в квартала няма нито една построена цялостно улица, детска градина, училище или обществена зелена площ. Те искат спешно да започне процедура за нов подробен устройствен план, който да регламентира адекватна широчина и форма на улиците и прилежащите им тротоари, както и да се намерят терени, които да бъдат отчуждени за градини, училище, обществени зелени площи и паркинги. Хората настояват и за въвеждане на еднопосочно движение по улиците, както и спешни мерки по прекратяване на безразборното застрояване на всяка свободна площ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

9

theprofet

01.12 2017 в 11:08

Да допълня към предишния коментар, че инвеститора трябва да е задължен по закон да изгради поне по едно паркомясто или гараж на апартамент!
Не трябва да се продават жилища без паркоместа, щото после ония прииждащите почват да орат ливадите!

11913

8

devdimi

01.12 2017 в 10:55

Ако искаме да станем нормална правова държава може да видим как става в Германия
Разходите за включване на парцел в регулация - изграждане на улици, троатори, ако има детски площадки се поемат от собсвеника на имота.
Като се строят улици за да влезе в регулация струва милиони и се плаща от собственика на имота и съответни влиза в цената на новите жилища.
Така е най-честно, иначе всички други плащат с данъците си да се отчужадава скъпа земя и да се строят скъпи улици за новото строителство.
Отделно много детски площадки и зелени площо са на частна земя и са достъпни за всички. Може да има табелки, че не е желателно други хора да ходят, но огради са забранени.
А собсвениците на жилищата плащат за строеж, поддръжка и ремонт.

6947

7

theprofet

01.12 2017 в 10:08

Много добър въпрос, Hissarion! При случая във Витоша парк, повечето са знаели, че се строи без регулация или поне тези който са взимали ипотечен кредит, защото всички банки без една са им отказали. Въпросната една е ПИБ... Яко, а?
Инвеститорът ги е завлякъл много яко с обещанието, че терена ще е в регулация до 2 години.

Какво излиза? Криви сметки поради селски тарикатлък :)
Дали са само 80%???

10571

5

Hissarion

01.12 2017 в 09:45

А тия новострадалци от ливадите къде са гледали като са си купували жилище? Не са ли видели, че сградата им е в къра и до нея се стига с плуване в кал? Кой им е виновен, че не са поискали от строителя нормална инфраструктура за софийското си жителство?

6947

4

theprofet

01.12 2017 в 09:36

То да беше само Фандъкова... преди нея се изредиха Софиянски, който вече е рода с Черепа, и Тиквата... Абе отбор юнаци яко зависими от ъндърграунда. Плевела пък съсипа цял квартал - Младост, като ПОДАРИ общинска земя за построяването на бизнес парка, без да има необходимата инфраструктура за такъв голям обект.

6145

3

kokoten

01.12 2017 в 09:30

....а кога ще изринете боклука Фандъкова,нали не мислите,че Диков е вършел мръсотиите сам,без знанието на герберастката пачавра...ей,софиянци,много сте тъпи и напълно си заслужавате съдбата.....

8713

2

КИро

01.12 2017 в 09:25

Ние сме групирали проблемите в града. „Манастирски ливади“ - Изток и Запад, „Кръстова вада“ и „Витоша“ - това са кварталите, за които в момента работим активно. Те имат почти сходни проблеми и те се дължат на интензивното строителство през последните 10-15 години, както и на липсата на общински терени публична собственост, които са за изграждане на инфраструктура.

Кой ли беше кмет последните 10-15 години?

6947

1

theprofet

01.12 2017 в 08:55

А някой няма ли да потърси отговорност на корумпето Петър Диков???