Нов дизайн на мярката 60/40, държавата се включва по два начина

OFFNews 28 юни 2021 в 14:14 1782 0

Снимка БТА, архив

Предвижда се малък редизайн на мярката 60/40, която ще получават засегнати от пандемията работодатели. При 30% спад на оборота държавата ще дава 50% от осигурителния доход, като ще бъдат включени и дължимите осигурителни вноски. При спад с 40% ще се запази досегашният модел - работодателите ще получат 60% за своите служители.

Това стана ясно на брифинг на социалния министър Гълъб Донев след днешно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Работодателите, които са кандидатствали за помощта до 15 юни, ще получат средства по досегашния модел, а останалите - според нововъведението.

Процедурите, които са в процес на одобрение, ще бъдат изпълнени по досегашния ред.

Помощта ще бъде изчислявана спрямо оборотите за април.

В началото на заседанието министърът заяви, че подкрепата за бизнеса трябва да продължи и след месец май.

Експертът от КНСБ Ася Гонева поиска в синдиката да бъдат запознати с актуализацията на бюджета и преизчислението на пенсиите. След заседанието тя обяви, че до края на седмицата ще започне работата по новия дизайн на мярката, която трябва да действа до края на година.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви, че от конфедерацията не са подкрепили промяната на 60/40, защото не обхваща "Мини Марица-изток". "В рамките на година и половина лобисткото намаление на ДДС от 9% за бирата, виното и прочие, на ресторантьорството струва 234 млн. лева, но се оказа, че за мините нямаме 20 млн. лева, за да не затворят", възмути се Григорова. По думите й се подготвят съкращения на 2000 миньори до началото на следващата година. 

Министърът на икономиката Асен Василев заяви, че икономическата обстановка се подобрява. Той отново прогнозира 1-1,5 млрд. повече приходи от планираните до края на 2021 г. и изясни, че целта му е запазване на нивата на дълга, а въпросните 1 - 1,5 млрд. лева трябвало да бъдат похарчени за подготовката и посрещането на "една доста тежка есенно-зимна вълна на COVID кризата", включително мерки за бизнеса, за здравеопазването и пенсионерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови