Номинирайте за наградите „Големия брат“ за нарушения срещу правото на личен живот

OFFNews 11 януари 2023 в 14:54 1394 0

Големият брат

Снимка Програма Достъп до информация

Големият брат

Програма "Достъп до информация" и "Интернет общество – България" обявяват кампания за събиране (в срок до 21 януари) на номинации за държавни и частни организации, които с действията си са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите, съобщиха от "Интернет общество - България". 

Всеки гражданин може да номинира своя фаворит: държавна институция, обществена или частна структура, нарушавала правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни през изминалата 2022 година. Номинациите могат да се правят чрез Фейсбук страницата на "Интернет общество - България" или чрез имейлите на организаторите: [email protected] и [email protected]

Тази година журито, които ще излъчи победителя, е в състав (по азбучен ред): Александър Кашъмов - адвокат, ръководител на правния екип на ПДИ; Биляна Гяурова-Ветертседер - изпълнителен директор на Български институт за правни инициативи; Венета Шопова - председател на комисията за защита на личните данни от 2007 до 2014; Георги Киров - член на УС на "Интернет общество - България"; доц. Георги Лозанов - медиен експерт; д-р Гергана Жулева - изпълнителен директор на ПДИ; Димитър Ганчев - заместник-председател на УС на "Интернет общество - България"; адвокат Ирина Алексова – юрист и Красимир Димитров – доцент, доктор по право, бивш член на Комисията за защита на личните данни.

Победителят ще бъде отличен с антинаградата "Big Brother" ("Големия брат") - статуетка с войнишки ботуш, стъпил върху човешка глава. Церемонията по връчване на антинаградата ще се проведе на 28 януари. На тази дата се отбелязва и Европейски ден на защита на данните. Тогава е подписана Конвенция 108 на Съвета на Европа от 1981 г. за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни. В Европейския съюз на този ден се провеждат тематични конференции, телевизионни и радио диспути, презентации, срещи в училища и университети, семинари и др., отбелязват организаторите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови