Незаконна сеч на бял бор в землището на село Огоя

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2022 в 17:52 1533 0

Незаконна сеч

Снимка Изпълнителна агенция по горите

Незаконна сеч в частна гора в землището на село Огоя

Служители на Регионалната дирекция по горите - София установиха 285 отсечени дървета - бял бор при проверка вчера и днес в частна гора в землището на село Огоя.

На място горските служители са установили около 30 кубически метра от отсечената дървесина.

В близост до временен склад на съседно държавно сечище, за което има позволително за сеч, инспекторите са установили други 25 кубически метра дърва от бял бор, чиито шайби съвпадат с пъновете от частната гора. Дървесината е задържана.

Преписката за разкритото нарушение ще бъде предадена на прокуратурата, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

Преди месец екип на Регионалната дирекция по горите отново установи отсечени около 1000 дървета в същата частна гора. При инвентаризация в съседно насаждение, държавна собственост с издадено позволително за сеч, е установено разминаване между реално отсечената дървесина и тази, която е експедирана. В два други гранични подотдели общинска горска територия е установена сеч на дървета - без да има издавани позволителни за сеч през 2021 г. и 2022 г.

"Собственикът на частната гора притежава обща площ повече от 1000 ха горски територии, за чието опазване е предприел необходимите мерки, съгласно Закона за горите, като е наел лица, които да отговарят за опазването им", съобщават още от Изпълнителната агенция по горите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови