Не, днешното решение на МС не дава зелена светлина за втори лифт. Коментар на Радан Кънев

OFFNews Последна промяна на 28 декември 2017 в 16:11 14333 6

Днешното решение на Министерския съвет за Национален парк Пирин е "връх на глупостта, беззаконието и безотговорността". Това пише Радан Кънев в коментар след днешното правителствено заседание.

Приемат се промени във вече изтеклия план (?!) за управление на парка, в момент, в който новият е одобрен и приет, във фаза на съдебен контрол, пише още той и допълва:

"Нека сме наясно с това решение:

- то НЕ дава зелена светлина за прочутия втори лифт;

- то НЕ е в полза за местните общности, защото всеки устройствен план, приет въз основа на тези изменения, ще бъде незаконен;

- то НЕ е в интерес на правната сигурност. Напротив - създава предпоставки за десетилетен юридически хаос;

- то НЕ решава проблемите с изключителната държавна собственост, породени от системните нарушения на концесионера на зона Банско;

- то НЕ решава проблема с монополизацията на стопански дейности;

- то НЕ решава проблема с презастрояването и ниските цени на имотите, довели до фалит хиляди дребни инвеститори.

По горните съображения решението на МС е погром върху частната собственост, която има нужда от ясни и трайни правила за управление на защитените територии и стабилно градоустройство.

То е и пречка пред инвестиционната дейност, защото инвеститорите имат нужда от ясна рамка на регулации, а не от подобни временни решения.

То е и огромна заплаха за природата на Пирин, защото ще даде път за стотици “временни” решения и частични градоустройства в полза на овластени мутри. А те - за разлика от местните хора - нямат интерес от дългосрочно опазване на природния ресурс.

Днес, набързо и на тъмно, беше нанесен удар срещу природата, местните общности и честния, конкурентен бизнес.

Ползите?

Разбира се. Както винаги. Те са за шепа политически мошеници, които ще се хвалят до следващите избори, че са разрешили “втория лифт” (а не са).

За шепа олигарси, които ще се снабдят с частични ПУП-ове и ще продадат “на зелено” имоти на куп балъци.

За шепа лобисти и неколцина “държавници”, които ще вземат комисионни и подкупи.

Дребни, престъпни печалби за малцина, десетилетни загуби за бизнеса и местните жители, столетни - за българската природа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови