Над 5% от учителите излизат в пенсия тази година

Преди началото на 2018/2019 г. са закрити 13 училища, 4 са слети

Александра Маркарян 29 август 2018 в 16:01 4045 2

Снимка pixabay.com

Над 5% от действащите учители излизат в пенсия тази година. През учебната 2018/2019 г. предстои да придобият право на пенсия 3433 педагогически специалисти, информираха от Министерството на образованието и науката в отговор на запитване на OFFNews.

Общият брой на преподавателите (през изминалата 2017/2018 г.) е 60 734, по данни на Националния статистически институт.

До края на календарната година 537 учители от София излизат в пенсия, в Пловдив те са 329, в Бургас – 188, във Варна -183, в Стара Загора – 176.

Системата на предучилищното и училищното образование изпитва най-остра нужда от учители по математика и природни науки, информатика и информационни технологии, чужди езици (английски, немски, френски, източни езици). Нуждае се също от начални и детски учители, по български език и литература и по професионална подготовка.

Преди началото на новата учебна година са закрити 13 училища в общините Карнобат, Лясковец, Павликени, Враца, Роман, Габрово, Дряново, Джебел, Асеновград, Разград, Алфатар, Търговище и Върбица.

Други четири училища са слети. Те са в общините Пещера, Велинград, Ботевград и Ямбол.

За обезщетения на учителите по-рано този месец Министерският съвет пренасочи от бюджета на МОН към системата допълнително 14 860 981 лв. Парите бяха отпуснати по националната програма "Оптимизация на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

Corradi

30.08 2018 в 00:34

Така, упреците ти са напълно безпочвени. Аз работя като хоноруван асистент и като учител в училище. Твърдо мога да кажа, че учителят трябва да взима по-голяма заплата от асистента в университета. Защо ли? В училище се изискват много повече качества - както личностни, така и като знания в съответната научна област. Трябва освен да си специалист по предмета си, и да си отличен педагог и методик. В университета как стоят нещата. Специалист си си в някаква много тясна област, никой не те контролира за нищо, нормативът за щатна бройка ти е двойно по-малък от този в училище, което означава около 10, макс 15 часа на седмица. Научната дейност масово се отчита с 1-2 статии на година, което не изисква много усилия. Но има някои, които не пишат нищо с години, защото контрол няма. Не трябва да си добър педагог в университета, няма контрол за това преподаваш ли добре или не. Кажи ми защо асистента трябва да взима повече пари, след като работи по-малко и се изискват по-малко умения

11671

1

безпартийна

29.08 2018 в 19:29

А колко преподаватели в университетите ще се пенсионират? И колко се пенсионираха в последните години? Бедата не е в това, че много опитни преподаватели се пенсионират. Бедата е, че от години заплатите на млади асистенти са безумно по-малки от тези на стартиращи учители. В резултат на това, новата смяна преподаватели е: първо от хора, които всъщност не стават за друго, и второ, те на практика работят нещо друго, даже в други населени места и асистентстването им е като допълнение. А млади, способни за развитие асистенти бягат, някои стават учители. Аз имах такъв асистент, който беше почти готов да защити дисертацията си. Избяга от мизерната заплата и стана учител.