Мощни бури оставиха изкоренени дървета, изпочупени стъкла и унищожена реколта в Северна България

OFFNews 27 юли 2023 в 08:50 3027 0

Буря

Снимка БТА/Метин Ахмедов, Фейсбук

Мощни бури изпочупиха клони и изкорениха дървета в Северна България, на места падна градушка като орех, пострадали са и прозорци на сгради и коли.  

Силен вятър вилня в Сливен, има паднали върху автомобили клони, бурята повали и електрически стълб, съобщи за БТА инж. Снежана Кънева, началник на отдел „Сигурност и управление при кризи“ в общината. На различни места в града е имало и пожари, посочи тя.

Буря, придружена с градушка, удари Търговище. Вятърът изкорени дървета. Няма данни за пострадали хора, каза кметът на града Дарин Димитров по бТВ. Същевременно беше отбелязан и рекорд на температурата – над 42 градуса през деня, допълни той. По думите му разчистването на падналите клони ще продължи най-вероятно цяла седмица.

Изпочупени стъкла на коли и къщи, съсипана реколта – такава е гледката в плевенските села Садовец и Радишево, разказа Нова тв. Градушката, предшествана от ураганен вятър, продължила около 10 минути, според местните хора.

Пострадали хора и животни няма. Предстои щетите да бъдат описани.

Климатологът Симеон Матев успокои, че опасността от градушки е намаляла. „Мога да кажа, че минахме със сравнително малко щети, посочи той. По думите му по-мощни облаци е възможно да се образуват само в някои североизточни райони. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки