Мюфтийството: Джамиите не затварят, но общите молитви не се препоръчват

OFFNews 17 март 2020 в 12:13 1861 0

Молитвите, в това число и петъчната за мюсюлманите в България, които се извършват в храм, не са задължителни във време на извънредно положение заради риска от разпространение на коронавирус.

Това стана ясно след вчерашната среща на Главното мюфтийство след заседание на комисията по правно-религиозните въпроси на Висшия мюсюлмански съвет. 

Препоръката е вярващите да практикуват религиозните тайнства у дома.

"Ситуацията, в която се намираме в никакъв случай не трябва да се подценява и не трябва да бъде повод за паника и пренебрегване на религиозни задължения. Положението изисква от мюсюлманите да предприемат необходимите мерки, след което да се уповават на Аллах и да правят дуа (молитва) за живота и здравето на всички хора, и за излекуването на болните", се казва в съобщението на Главното мюфтийство.

Джамиите все пак ще остават отворени, но с въвеждане на строги мерки за предпазване от зараза.

"Предвид създалата се ситуация, става ясно, че рискът от разпространение на вируса може да нарасне, ако джамиите и месчитите продължават да извършват молитви с джемаат (обща). В това отношение ислямът, сред чиито основни цели е да защитава човешкия живот, никога не допуска практики, които застрашават живота на хората", обясниха от мюфтийството.

Становището на Районно мюфтийство в Кърджали е, че "човешкият живот е над всичко и е важно да се опази здравето, както на мюсюлманите така и другите хора". 

"Призовавам по-възрастните мюсюлмани и тези, които имат симптоми на грип, да изпълняват молитвите си в домовете", заяви районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед. Той препоръчва също погребенията да се извършват в тесен семеен кръг.

Духовният водач разпорежда също молитвените домове да се дезинфекцират ежедневно, а влизащите в джамиите да спазват строга хигиена при ритуално измиване преди молитва и да използват лични молитвени броеници.

"Изправени сме пред голямо изпитание, за което се молим в най-скоро време да се намери избавление. Правителството ни взе нужните и ефективни мерки срещу борбата с новия вирус. Изказвайки нашата благодарност към правителството и всички медици, ние също апелираме да се спазват указанията на съответните институции", добави мюфтията Бейхам Мехмед.

Заради заплахата от бързото разпространение на коронавируса и обявената пандемия от Световната здравна организация, бяха отменени всички поклонения на мюсюлманите в Мека. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!