Министерството на културата даде 8 месеца на община Пазарджик да изчисти фасадата на Младежкия дом

Диана Варникова 27 февруари 2023 в 10:45 3299 0

Снимка Диана Варникова

Община Пазарджик има 8 месеца, за да почисти фасадата на Младежкия дом. Това съобщиха от партия „Продължаваме Промяната“ – Пазарджик и се позовават на разпореждане за прилагане на принудителна административна мярка, издадено на 23 януари 2023 г. от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата и връчено на Община Пазарджик на 25 януари 2023 г.

„Почистването на фасадата на Младежкия дом беше наша кауза в 47-то и 48-то Народно събрание, като по наша инициатива двама министри на културата - Атанас Атанасов и Велислав Минеков, дадоха обяснения по казуса от парламентарната трибуна“, обясни бившият народен представител Петър Куленски.

От партията припомнят, че с посегателството върху фасадата на Младежкия дом, Община Пазарджик е нарушила редица нормативни актове като Закона за културното наследство и Закона за обществените поръчки, което е било констатирано от компетентните държавни органи.

От „Продължаваме Промяната“ - Пазарджик са категорични, че ще продължат да следят дали Община Пазарджик в лицето на кмета Тодор Попов ще спази задължителните разпореждания на Министерството на културата или ще продължи с всички действия и бездействия да саботира приложението на закона.

Каузата за възстановяването на фасадата на Младежкия дом е не просто борба срещу посегателствата върху градската среда на Пазарджик, но и сигнал срещу всички местни феодали, които си мислят, че могат еднолично и в нарушение на закона да вземат решения, а цената да я плащат всички граждани на областта!, коментираха от „ Продължаваме промяната“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови