Мигрантите през българо-турската граница са намалели с 2/3

OFFNews 05 февруари 2024 в 14:11 1069 0

Българо-турската граница

Снимка БНТ/Архив

От началото на годината до 31.01.2024 г. опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно през българо-турската граница са близо 1980. Това е с 69% по-малко в сравнение с януари миналата година, когато са били към 6380. Отчетеното намаление е в резултат на предприетите мерки от Главна дирекция „Гранична полиция“ и доброто сътрудничество с турските власти, посочват от МВР.

Близо 1900 мигранти самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Възможно е част от самостоятелно завърналите се във вътрешността на съседната държава да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България.

По подадена от българските гранични патрули информация турските гранични власти са задържали 10 лица на съседна територия. 75 нелегални мигранти са задържани на българо-турската граница от служители на ГД „Гранична полиция“. Сред националностите на задържаните най-голям е броят на гражданите на Афганистан – 35, Сирия – 14, Палестина – 5.

Миграционният натиск по българо-гръцката граница е под 1% от общия миграционен натиск на границите на България.

През януари на изход на българо-сръбската граница са задържани 159 граждани на трети страни, което е увеличение с 54%, сравнено със същия период на миналата година. Най-голям е броят на гражданите на Афганистан – 45, Сирия – 33, Мароко – 27, Ирак – 13.

На българо-румънската граница са задържани 53 граждани на трети страни, което е увеличение със 141% в сравнение със същия период на 2023 г.

Сред нарушителите на изход на българо-румънска граница най-голям е броят са гражданите на Сирия (51). Половината от тях са задържани на зелена граница, а останалите - укрити в товарни автомобили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика