Мартина Вачкова: Да реагираме на лъжите в медиите

OFFNews 14 ноември 2020 в 12:15 5407 1

Снимка Личен Архив

Марта Вачков

В кампанията си „Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение относно проблемите в медийната среда и пътя за промяна. Анкетата търси отговори на въпросите: Какво не одобрявате в българските медии? Какво трябва да се промени? Какво зависи от нас като гражданско общество? Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“. Публикуваме коментара на актрисата Мартина Вачкова.

Моят проблем, а мисля и на много други, е, че няма медия, за която да съм сигурна, че ми казва цялата истина. Която да е спечелила доверието ми така, както общуваш с приятел. Нямам медия-приятел. Непрестанно трябва да изчислявам – тази медия е на този и затова ми казва това. Не одобрявам, меко казано, че медиите у нас стоят на страната на някого и водят войни помежду си, вместо да стоят на моя страна, на страната на аудиторията си. И хайде, аз горе-долу знам кой кой е в медийната джунгла, но истински жаля хората, които няма от къде да имат такава информация, а и не им е работата. Те са обречени да бъдат заблуждавани. И никакво оправдание не е най-отдолу да напишеш с малки букви, че медията не носи отговорност за публикуваните материали. Каква медия си тогава? В най-добрия случай си пощенски гълъб…

Най-лошото е, че положението е сходно и в големите сериозни медии. Гледаш новините по трите национални телевизии и веднага разбираш коя е с Пеевски, коя е за друг.

Това, което можем да направим като граждани, е пълната нетърпимост към лъжата в медиите. Трябва непременно да реагираме, да говорим и пишем, да възразяваме. Не да се спотайваме с утехата, че лъжите за момента не са на наш гръб, защото утре ще бъдат. Затова би било добре ние, популярните хора, за които най-често се пишат лъжи, да имаме някаква платформа, където да ги опровергаваме. Да имаме гражданска медия, където хората да са спокойни, че чуват автентичния ни глас и където да можем директно да общуваме с тях. Това, мисля, ще е начин да ограничим фалшивите новини поне в нашата артистична сфера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови