Манолова се повози на автобус и такси, БДЖ два дни подготвя вагон за нея

OFFNews 05 ноември 2018 в 16:29 4053 0

Омбудсманът Мая Манолова отиде в Стара Загора с междуградски автобус, за да се срещне с граждани там. 

Решението й да пътува така е в отговор на идеята на управляващите, внесена през бюджета за догодина - да ѝ отнемат служебната кола и шофьора от НСО, ползвани през годините и от нейните предшественици на поста – Гиньо Ганев и Константин Пенчев. 

"Опитват се да ми попречат да си върша работата, но няма да успеят. Ето с автобус, с влак, с обществен транспорт, с градски транспорт аз ще си върша работата и ще бъда сред хората. Ако се окаже, че това е възможно, след това ще започна една кампания, с която да призова всички представители на държавни институции да слязат от служебните коли и да се насочат към обществения транспорт. Пробвам да видя дали е възможно, даже за човек като мен, който пътува непрекъснато", коментира Манолова.

Шофьорът на автобуса, с който пътува омбудсманът, се оказа бивш дългогодишен служител на НСО.

"Да, факт е, че служебната кола е удобство и предвид очакванията на хората да съм на точното място и в точното време, общественият транспорт изглежда сложен за постигането тази цел", посочи още омбудсманът, но изрази готовност, ако е необходимо, да пътува всеки ден било то с такси, тролей, метро, автобус или влак.

"Моят екип предложи да пробваме как ще бъде пътуването с обществения транспорт. Утре отваряме приемна във влака по жп линията София – Варна, за да уплътним 8-те часа пътуване", подчерта омбудсманът.

Мая Манолова подчерта още, че обмисля да осчетоводи билетите на гражданите, които ще ползват приемната във влака и да ги изпрати на финансовия министър Владислав Горанов, който да им ги заплати. По думите й, гражданите не са длъжни да плащат за приемна с когото и да било, но акцентира, че така може да им излезе по-евтино, отколкото да пътуват до офиса й в столицата.

Междувременно бившия депутат и настоящ лидер на Единна народна партия Мария Капон публикува снимка на вагон на БДЖ, който старателно се почиства. Ето какво написа тя:

"Голям зор за БДЖ...ударно чистят (вчера-неделя) и продължават днес...вагона за Омбудсмана..., дали и с другите вагони и влакове това ще стане? Както се казва, министерство на финансите чрез бюджета на НСО прави реформа в БДЖ!

Да живее страха от Мая Манолова!"

От БДЖ казаха пред OFFNews, че от екипа на Манолова не са се свързали с тях, за да съобщят за намерението на омбудсмана да открие приемна във влака София – Варна утре. Разбрали от медиите и решили да се подготвят за височайшия пътник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови