Любомир Дацов: По-строги мерки срещу коронавируса означават по-големи щети за икономиката

OFFNews 19 март 2020 в 14:00 2444 1

По-строги мерки срещу коронавируса означават по-големи щети за икономиката, коментира икономистът Любомир Дацов в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Според бившия зам.-министър на финансите кризата няма да отшуми в следващите две седмици.

„Случващото се в момента е относително ново за нас. Но имаме няколкомесечния опит на Китай. Колкото и да е напрегната ситуацията с коронавируса, тя може да бъде овладяна, когато има системен подход към нея“, каза Любомир Дацов.

Той обяви, че подкрепя концепцията, че прекалено строгите мерки не работят.

„В Европа се получава пълен блокаж на всички системи, което крие съвсем други опасности. Социално-икономическият, културният и икономическият размер на този блокаж ще бъде значително по-голям и по-дългосрочен“, каза бившият зам.-министър на финансите.

Дацов припомни, че по време на кризата през 2008 г. най-големите отрицателни ефекти са били върху социалната сфера – загуба на работните места, нарушено образование и нарушен социален живот.

Според него кризата няма да отшуми в следващите две седмици и тя ще има развитие в рамките на между 2 и 3 месеца в зависимост от строгостта на мерките и ограниченията.

„Колкото са по-строги мерките, толкова по-бързо ще отшуми кризата. Но от гледна точка на икономиката – колкото са по-строги мерките, толкова повече щети ще бъдат нанесени. Балансът, който трябва да бъде направен, е труден“, каза Дацов.

По думите му няма сценарий, в който годишният растеж на българската икономиката да не е около нулата. Според него голяма част от ефектите ще се прехвърлят и през следващата година, като малък положителен растеж до 0.5% е абсолютно реален в рамките на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

19.03 2020 в 16:01

...колкото са по строги мерките,толкова по-малко хора ще умрат...майната и на икономиката,тя ще се възстанови така или иначе,а човешкия живот не може....аман от пишман-анализатори...нито един живот не заслужава да бъде пожертван заради някаква си икономика,пък и за каквото и да е било....евреите казват който спаси един живот,той спасява целия свят....още веднъж ще кажа-майната и на икономиката....