Лекар обвини 'Българската Коледа', че заблуждава: Не е купуван роботът за рехабилитация локомат

Александра Маркарян 22 април 2019 в 15:00 8960 0

Снимка Личен архив

Инициативата "Българската Коледа" не е купувала локомат за България, както се твърди. Подобна информация заблуждава дарителите, предупреждава инициаторката на кампанията за закупуването на широкоспектърен робот за рехабилитация, с чиято помощ например деца с церебрална парализа и парализирани след инсулт прохождат. Днес българската лекарка, която повече от 20 г. живее и работи в Австрия, д-р Анелия Хохвартер изпрати апел до медиите да публикуват писмото ѝ до "Българската Коледа" от 10 февруари тази година, което е било посрещнато с мълчание оттам. 

То е адресирано до управлението на дарителската инициатива и експертния ѝ съвет с молба да се опровергае информация, публикувана в редица медии, че през 2013 г. чрез "Българската Коледа" са били купени пет робота локомат. Всъщност, купени са роботи локохелп - различни уреди с по-ограничени възможности.

"Разпространяването на тази погрешна информация е контрапродуктивна за водената от мен кампания „Локомат за България“ и възможността този робот най-после да бъде закупен в България и от него да се възползват десетките хиляди хора, които за момента са лишени от нужната и животоспасяваща за тях рехабилитация - пише д-р Хохвартер. - Моята молба (към "Българската Коледа" - бел. ред.) остана без реакция, въпреки предоставеното писмо от фирмата производител на Локомат, че такъв не е поръчван и доставян в България (общо 2 удостоверения)".

Информацията продължава да циркулира, а след последната дарителска кампания е оповестено, че е купен Локомат за Варна. Там отново е купен Локохелп.

"Разпространяваната от Вас невярна информация, освен че ме злепоставя и уронва авторитета ми, вреди много на кампанията и възможността тя да се увенчае с успех" - пише д-р Хохвартер в писмото си до "Българската Коледа".

Тя разяснява, че локоматът има много по-комплексни функции и възможности, обхваща значително по-широк спектър от заболявания и е предназначен за всички възрастови групи.

"Ако тези недоразумения не водят до злоупотреби и накърняване авторитета на отделни личности и опетняване на тяхното име, както и саботиране на една кампания с благотворителна цел, може да се подминат, но в случая се касае за опетняване на една социална кауза, подета с най-чисти намерения от мен, на която аз отделих две години и половина от свободното си време и много лични средства, за да даря надежда на нуждаещите се и да променя, доколкото ми е възможно, отношението към рехабилитацията в България изобщо", завършва писмото на д-р Анелия Хохвартер до "Българската Коледа".

Пред медиите тя споделя, че е притеснена от факта, че "въпреки многократните ми срещи с представители на "Българската Коледа", след които останах с впечатлението, че работим за една кауза и в партньорство, апелът ми да бъде адресирана тази подвеждаща информация остава без отговор".

OFFNews потърси представител на "Българската Коледа" за коментар. Получихме обещанието, че когато е възможно, ще се свържат с редакцията. Ако получим такъв, ще го публикуваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови