Лазаровден е, лазарки благославят с цветя и песни

OFFNews 08 април 2017 в 08:25 14231 0

Днес е Лазаровден, първият от трите големи празника, свързани с чудото на възкресението заедно с Цветница и Великден. Имен ден празнуват Лазар, Лазарин и Лазаринка.

Името има древноеврейски произход и означава "Божия помощ".

Свети Лазар се отбелязва винаги в съботата преди Страстната седмица. Той напомня за най-голямото чудо, извършено от Христос - възкресяването на Лазар 4 дни след смъртта му с думите "Лазаре, стани!". Това става и непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Седмицата на Христовите страдания.

В IV век Лазаровото възкресение се считало за общоцърковен и тържествен празник. Лазаровата събота е единственият ден в богослужебната църковна година, когато възкресната (неделната) служба не е в неделя.

Лазаровден се свързва с откъсването на зелени върбови клонки, които да красят вратите на Цветница.

На този ден се изпълнява и обичаят лазаруване, след него момичетата стават готови да обичат и да се женят.

Порасналите девойки обикалят къщите с цветя и пеят песни по къщите за всеки член на семейството. Стопанката ги дарява с яйца, символ на живота. В народните вярвания християнското възкресение се преплита с възраждането на природата за нов живот.

На Лазаровден се почита и паметта на мъртвите, като се раздава жито.

На трапезата се слагат само постни ястия, на утрешната Цветница е разрешено да се яде и риба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови