Космически туризъм: 90-годишен чернокож, бизнесмен и пилот излетяха с Джеф Безос (видео)

OFFNews 20 май 2024 в 14:29 1589 0

Jeff Bezos, Wally Funk, Oliver Daemen, Mark Bezos

Снимка Getty images

Jeff Bezos, Wally Funk, Oliver Daemen, Mark Bezos

Компанията "Blue Origin" на Джеф Безос възобнови туристическите полети в космоса, след като суборбиталната ракета "New Shepard" беше приземена през 2022 г. заради авария, предаде Ройтерс.

Шестима души поеха към ръба на космоса вчера, 19 май, към 16:30 часа българско време от стартовата площадка на компанията във Ван Хорн, щата Тексас.

Сред екипажа беше и първият чернокож кандидат за астронавт от САЩ от 60-те години на миналия век. Ед Дуайт каза просто: "В екстаз съм". За него това е дълго чакана и сбъдната мечта. През 1961 г. президентът Джон Кенеди поощрява търсенето на чернокож астронант в космическата програма на САЩ и още тогава Ед Дуайт постъпва в НАСА с опит от над 9 000 летателни часа като пилот.

След смърта на Кенеди той така и не е избран да бъде част от екипа на космическа мисия. Джеф Безос, президентът на "Blue Origin" за втори път прави жест, за да поправи несправедливост от миналото - през 2021 г. с неговата суборбитална ракета летя Уоли Фънк, която също не успява да пробие в елитния екип на астронавтите, докато СССР през това време триумфира с първата жена-космонавт Валентина Терешкова.

Дуайт и останалите пътници, седнали в капсула с форма на дъвка на върха на ракетата, бяха изстреляни от съоръженията на "Blue Origin" близо до отдалечения пустинен град Ван Хорн. Ракетата се отдели от капсулата, която след това се издигна още по-нагоре отвъд границата на земната атмосфера до 65,7 мили (105,7 км), докато ускорителят се върна на земята, както беше планирано.

След това капсулата се върна на Земята с парашути, с което завърши мисията, продължила около 10 минути. Единият от трите парашута на капсулата не се надува напълно - проблем, който може да предизвика проверка преди следващия полет на ракетата.

Сред пасажерите има още бизнесмен и пилот. Те са платили за полета на компанията "Blue Origin". Мястото на Дуайт е финансирано от организация с нестопанска цел и частна фондация. От компанията на Безос не разкриват колко плащат космическите туристи за място в капсулата, отбелязва Ройтерс.

Ракетата "New Shepard" беше спряна, след като безпилотна мисия през септември 2022 г. се провали приблизително минута след старта ѝ от Тексас.

Миналата година американските авиационни власти приключиха с проверката си. Компанията "Blue Origin" бе задължена да предприеме 21 коригиращи действия, включително препроектиране на двигателя и "организационни промени", припомня Ройтерс. Ракетата осъществи безпилотен полет през декември м.г.

Гледайте излитането и полета във видеото:

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?