Кацаров предлага бившата Правителствена временно да приюти детската болница

От 6 до 7 години ще отнеме строежът на Националната детска болница на нов терен

OFFNews 12 август 2021 в 14:09 2987 0

Изграждането на национална детска болница на нов терен, различен от този на стария строеж в двора на "Александровска", ще отнеме между 6 до 7 години, а там нов строеж може да има само, ако изоставеното скеле, доскоро разглеждано като вариант за реконструкция, бъде съборено напълно, след което започне изграждане, което също ще да отнеме много време.

Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на изслушване по темата в парламента. Днес депутатите го поканиха, за да му зададат въпроси за изграждането на Националната детска болница. 

Служебният министър подчерта, че проектът не може да бъде изпълнен в рамките на сегашната обществена поръчка. Той обясни, че това е възможно, само ако сегашният строеж се събори и се възложи нова обществена поръчка. 

Кацаров обясни и процедурите покрай стартирането на проекта. Той изтъкна, че на 21 юли м.г. МС създава държавното предприятие "Здравна инвестиционна компания" с капитал от 30 млн. лв., а "неясно защо на 8 септември в търговския регистър е регистрирано същото предприятия, но като едноличен търговец".

Той отбеляза още, че на 1 октомври здравното министерство прехвърля правата си като възложител на проекта за строеж на детската болница на едно от двете дружества, като на същата дата новият възложител получава фактура за 9 млн. лв.

Кацаров заяви, че са последвали серия от писма от инвестиционната компания и МРРБ за искане за издаване на виза за строежа. Той припомни, че на 22 януари 2020 г. МРРБ е изпратило отговор, че този строеж не присъства в Подробния устройствен план (ПУП) от 2011 г. и че инвестиционната компания трябва да се обърне към Столична община за проверка дали има грешка.

Оттам обаче на 11 февруари 2020 г. дават същия отговор. Така се стига до окончателния отговор на МРРБ в края на май, че виза на изоставения строежа не може да се издаде и до връщането на проекта в изходна позиция, отбеляза още Кацаров.

Според него това е било известно и на премиера Борисов, и на здравните министри, но не знае защо това не е било взето предвид. 

"Предвид всички тези констатирани нарушения, ние сме изпратили материалите по делото на Спецпрокуратурата за извършване на проверка при евентуално установяване на данни за нарушения на служебните задължения на всички длъжности лица, ангажирани по казуса – тогавашния премиер Бойко Борисов, както и двамата здравни министри проф. Костадин Ангелов и Кирил Ананиев, и членовете на директорите на двете дружества, свързани със строежа на детската болница", каза още Кацаров.

По време на изслушването на дневен ред отново беше поставена темата за превръщането на бившата Правителствената болница ("Лозенец") в педиатрия. 

Този казус беше повдигнат още през края на 2018 г. от ГЕРБ, но до решение по въпроса така и не се стигна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!