Капитанът и старши помощник-капитанът са българите на борда на Galaxy Leader (обновена)

OFFNews 20 ноември 2023 в 10:51 2798 0

Galaxy Leader

Снимка stamco.bg

Корабът Galaxy Leader

Капитанът и старши помощник капитанът са българите на борда на похитения в Червено море кораб Galaxy Leader.

Това съобщи изданието maritime.bg, като се позова на собственика на „Стамко менинг Варна Ко" Золтан Сулай.

Варненскa е фирмата, която е наела и изпратила на работа двамата моряци, които са част от екипажа на отвлечения от йеменските хути товавен кораб Galaxy Leader. Корабът фигурира и сред плавателните съдове, с които фирмата работи.

Капитанът е 38-годишният Любомир Чанев, родом от Петричко, старпомът Данаил Веселинов е на 39 години, родом от Горна Оряховица. Семействата им са уведомени. Информирано е и българското Външно министерство, посочва Сулай.

Междувременно, японското правителство потвърди в понеделник, че корабът се управлява от японската корабна и логистична компания NYK (Нипон Юсен Кабушики Кайша). Япония ще търси съдействие от властите на държавите в района с цел възможно най-бързото освобождаване на плавателния съд и екипажа му. Вече работи и оперативна група. Японският мениджър е един от големите в бранша на превоза на товари и оперира множество автовози, бълкери и контейнерни линии.

Корабът е собственост на регистрираната на британския о. Ман Ray Car Carriers на израелския магнат Ейбрахам „Рами" Унгар – сочен за близък до един от бившите ръководители на Мосад, е подразделение на Ray Shipping Ltd. Преди две години кораб на Ray Shipping беше ударен от мистериозна експлозия в Оманския залив.

Във Варна Унгар e познат с традиционното партньорство на фамилията с Морското училище във Варна. През 2013 г. Ейбрахъм Унгар – основател и собственик на корабоплавателната компания Ray Shipping LTD, е отличен с почетното звание „Доктор хонорис кауза" на ВВМУ, съобщават в сайта на висшето училище.

Според публични данни в търсачката в търговския регистър Papagal, Золтан Сулай е управител освен на менинг компанията, но и на фирмата Рей Пропъртис, в която като съсобственици с него са посочени Ейбрахам Унгар и още един представител на фамилията Унгар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews