Каква държавна пенсия ще имаме, ако се осигуряваме и за втора? Вече можем да проверим в НОИ

OFFNews 14 юни 2021 в 09:15 7303 0

Каква пенсия от държавата могат да очакват осигуряваните и в универсален пенсионен фонд? Родените след 31 декември 1959 г., които попадат в категорията на имащите право на това, вече могат да проверят това на сайта на Националния осигурителен институт. НОИ актуализира електронната си услуга "Изчисляване на прогнозна пенсия" на сайта си. Публикувана е и актуализирана методика за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите, отпуснати след 31.12.2018 г.

Осигуряващите се на две места за пенсия ще получат по-малка от държавното обществено осигуряване, защото тъй наречената "втора пенсия" всъщност се формира не на базата на допълнителни средства, които осигуряваният влага. Те се отделят от вноската, която се дължи по закон от работодателя и човек решава дали цялата да отива в солидарния стълб - НОИ, или да има индивидуална партида и в УПФ. Във втория случай всеки сам избира и фонда.

Новите варианти на електронната услуга на НОИ и методиката отразяват промените в Кодекса за социално осигуряване от края на 2020 г. и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, обнародвани през май 2021 г. Чрез тях бе определен нов начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент на родените след 31.12.1959 г. и осигурени в универсален пенсионен фонд.

Самите промени влизат в сила от 1 септември 2021 г., но бъдещите пенсионери вече могат да проверят приблизителния ефект от тяхното прилагане на базата на прогнозните стойности, изчислени чрез електронната услуга.

При новия начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент, който ще влезе в сила от началото на септември 2021 г., се вземат предвид:

• трансферът от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени за периода от 2009 г. до 2015 г. вкл. – при определяне размера на вноската за фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване за трета категория труд, за родените преди 01.01.1960 г.;

• броят на месеците, през които човекът е осигуряван в универсален пенсионен фонд, спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж, определена като брой месеци с осигуряване в държавното обществено осигуряване, като месеците с осигуряване в универсален пенсионен фонд и в държавното обществено осигуряване са календарните месеци, за които са внесени или дължими осигурителни вноски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови