Кабинетът предложи главната редакторка на "Стандарт" за орден "Св. св. Кирил и Методий"

OFFNews 21 май 2014 в 13:36 2657 1

Славка Бозукова

Снимка Евгени Димитров/Булфото

Славка Бозукова

Министърът на културата Петър Стоянович предложи президентът Росен Плевнелиев да награди главната редакторка на в. "Стандарт" Славка Бозукова с орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен.

Предложението му бе одобрено днес от Министерския съвет. 

Според прессъобщението от МС предложението е заради "големите й заслуги в областта на културата и изкуството".

Славка Бозукова е завършила ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС) и е специализирала икономическа журналистика.

От 1995 г. е икономически редактор на в. „Стандарт“, а от 1996 г. е икономически редактор на предаването „Плюс-минус“ (БНТ).

От 1998 г. е директор на отдел „Бизнес“ във в. „Стандарт“.

Като главен редактор тя инициира националната кампания за популяризиране на културно-историческото наследство на България "Чудесата на България". Организатор е на международната хуманитарна мисия "Не сте сами", ежегодните кампании "Коледата безопасна" и "Великден безопасен", постоянната целогодишна кампания „Милост за децата”.

Правителството предложи също на президента Плевнелиев да удостои адвокат Тодор Бурилков с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие.

Под негово ръководство Висшият адвокатски съвет организира и провежда ликвидирането на адвокатските колективи, което утвърждава свободното упражняване на професията. Слага началото на стаж за млади български адвокати в Германия. През 1993 г. е избран за председател на изградената по негова инициатива българска секция на Международния адвокатски съюз, а по-късно – и за негов вицепрезидент. Адвокат Бурилков е един от учредителите и член на Обществения съвет по Правна инициатива за обучение и развитие.

През 1999 г. е наблюдател (под егидата на президента Петър Стоянов) на процеса в Ниш срещу активния борец за правата на българите в Западните покрайнини д-р Марко Шукарев, когото изважда от затвора в успява да отведе в дома му в Пирот. В периода 2001-2005 г. е председател на Българската лига а правата на човека, акредитирана към ООН и Съвета на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови