Иван Шишков: 30 км от магистрала 'Тракия' се нуждаят от основен ремонт

Заради забавяне на строежа на "Европа" България може да загуби европейско финансиране, смята служебният регионален министър

OFFNews 16 октомври 2022 в 20:33 6765 0

Шишков

Снимка БГНЕС

Иван Шишков

Участъкът от магистрала "Тракия" от Нова Загора до Ямбол, който е 30 км, ще трябва да бъде ремонтиран основно, обяви служебният регионален министър Иван Шишков пред бТВ. 

По думите му проверката на МРРБ и МВР е показала, че асфалтът на лотове 2 и 3 от аутобана на практика липсва. Министърът обясни, че не е въпрос на износване, защото то е минимално и не може да се отрази на заключенията. След година от основен ремонт ще има и участъкът от Стара до Нова Загора.

Лот 3 - от Нова Загора до Ямбол, е трябвало също да бъде проверен, но летният сезон е попречил. 

Шишков изтъкна, че пробата от асфалта е показала, че вместо 220 мм, той е между 190 и 200 мм. Ако участъците са били направени качествено, са щели да издържат 4-5 г. До 10 дни ще има резултати от лабораторията за вложените материали, но има съмнения, че и техните качества не са на ниво.

На въпрос на водещата Мария Цънцарова кой е отговорен за случващото се регионалният министър отговори:

"Отговорни за това са надзорът, строителят и възложителят. Седем месеца говорим за крадливи строители, всички ги очерняхме. Основният проблем е как е организиран целият процес. В АПИ няма отдел за основни ремонти, всичко минава като текущи ремонти. Това е страшен проблем".

Сигналът до прокуратурата трябва да бъде подаден от МВР, затова и вътрешното ведомство е било привлечено в проверката.

В подобно окаяно състояние е и магистрала "Хемус", "където на 2-ри и 3-и лот няма асфалт, а на първи не е достатъчен".

Шишков обясни още, че и положението на "Европа" не е цветущо, но тук проблемите са други. Подробният устройствен план е от 2014 г. Построен е един лот по средата на аутобана, а срокът за участъка от София до Сливница е 2023 г., което поставя под съмнение европейското финансиране.

Ремонти на пътища са възлагани от предишния кабинет, но не и от сегашния. Двата служебни кабинета са се занимавали само със зимното почистване, коментира още Иван Шишков.

Информацията, че зам. регионалният министър Захари Христов е искал подкуп миналата година, когато пак беше зам.-министър в предишното служебно правителство, са на принципа "Една жена каза", посочи Шишков. Според въпросната информация строителен предприемач е искал от Христов съдействие, което той му отказал с намека, че въпросът може да се разреши срещу съответната сума.

Според Шишков човекът, който разпространява това, е бившият вече шеф на дирекция "Държавна собственост" в МРРБ Тодор Стоянов, но той лично не му вярвал.

"Този човек е с отнет достъп до класифицирана информация, а без нея той не може да заема този пост. Затова аз го отстраних преди около 2 месеца, когато бях назначен", обясни министърът.

Иван Шишков обяви още, че Захари Христов е негов избор, работили са заедно в предишния служебен кабинет и смята, че той може да се справи със задачите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови