ЮНЕСКО призовава за забрана на смартфоните в училищата

OFFNews 01 август 2023 в 15:37 1281 1

Смартфон

Снимка Pixabay

Смартфон

Излезе доклад за мониторинг на образованието, който тази година поставя акцент върху забраната на мобилните телефони и тяхното въздействие върху образованието. Глобалният доклад е на ЮНЕСКО- образователната, научната и културната институция на ООН, и се публикува през последните 18 години. 

ЮНЕСКО препоръчва въвеждането на забрана на смартфоните в училищата, защото според доклада има пряка връзка между прекомерната употреба на мобилни телефони и лошите образователни резултати. Установено е, че продължителното време, прекарано пред екрана на мобилните телефони, оказва отрицателно въздействие върху емоционалното състояние на децата.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле изтъкна неизмеримия потенциал на цифровата революция в образованието, но и предупреди, че цифровите технологии допълват взаимодействието с учителите лице в лице, а не ги заместват.

Няколко държави вече въведоха забрани за използване на смартфони в училищата: Франция, Латвия, Мексико, Португалия, Испания, Швейцария, Съединените щати, Канада, Шотландия, Бангладеш, Таджикистан, Узбекистан и Гвинея са сред държавите с различни форми на забрана на мобилните телефони в образователната среда.

В Белгия, Испания и Англия се наблюдава подобряване на академичните резултати, особено сред учениците с по-слаби резултати, след въвеждането на забрани за използване на мобилни телефони в училищата. 

В Турция през 2019 г. също е взето решение за забрана на мобилните телефони, фотоапаратите, таблетите, компютрите и смартчасовниците в училищата, като училищната администрация има право по своя преценка да разрешава или ограничава използването им по време на почивките. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!