Хайка за въшки по училища и детски градини

OFFNews Последна промяна на 28 November 2014 в 17:52 3295 1

Въшки са се появили в някои училища в страната след началото на новата учебна година, алармират от Министерство на образованието и науката (МОН).

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са изпратили предписание медицинските специалисти в учебните заведения да извършват всяка седмица профилактика за въшки на децата и учениците.

До това се е стигнало след сигнали за въшки в някои училища, подадени от регионалните инспекторати по образованието в страната (РИО).

От министерството напомнят, че общините осигуряват и контролират здравното обслужване и сигурността на децата и учениците, като разкриват здравни кабинети за извънболнична медицинска помощ.

Тези кабинети имат за цел да осъществяват профилактика на здравето на децата и учениците, както и медицинско обслужване на спешните състояния до пристигането на екип на центъра за спешна медицинска помощ.

Дейността на здравните кабинети се осъществява от медицинска сестра или фелдшер с образователно-квалификационна степен специалист или бакалавър, но може и от правоспособен лекар или специалист по хигиена на детско-юношеската възраст, педиатрия или обща медицина.

Минималният брой ученици, обслужвани от един медицински специалист, е 800. Когато в две или повече училища, намиращи се на територията на една община, учат по-малко от 800 ученика, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно училище.

Един медицински специалист трябва да прегледа минимум 60 от едно учебно заведение. Когато в две или повече детски заведения, намиращи се на територията на една община, се отглеждат и възпитават по-малко от 60 деца, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно детско заведение.

Медицинските специалисти трябва да са преминали следдипломно обучение по проблемите на профилактиката и промоцията на здравето в Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене и Националния център по обществено здраве и по оказване на първа помощ при спешни състояния в център по спешна медицинска помощ. Дейността на здравния кабинет може да се осъществява и от лекар, медицинска сестра или фелдшер от амбулатория за първична медицинска помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!