Гробището на Якоруда незаконно, разширили го върху бивше корито на р. Места

ГДНП дава материалите от проверката на прокуратурата

OFFNews Последна промяна на 27 май 2022 в 13:52 941 0

Якоруда

Снимка Фейсбук

Гробището на Якоруда е незаконно разширено върху съществуващото бивше корито на река Места, в нарушение са извършвани и погребения в свободни терени. 

ГДНП - след извършена проверка, изпраща преписката на Окръжна прокуратура - Благоевград с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено длъжностно престъпление, съобщи МВР.  По случая са изискани становища от РИОСВ – Благоевград, РЗИ - Благоевград, Басейнова дирекция, „Западнобеломорски район", взети са и обяснения от представители на местната администрация. 

На 20 април 2022 г. съвместно с органите на РДНСК – Благоевград, в присъствието на представители на районната администрация, е извършена проверка на място. Установено е че в разширението на съществуващия гробищен парк е извършено гробополагане, за което е съставен констативен протокол. След инспекцията, в приложено становище от ДНСК, е посочено, че към настоящия момент в регистъра на РДНСК не е налично разрешение за ползване на съществуващия гробищен парк в Якоруда. Установено е също, че е нарушен Констативен протокол от 17 февруари на служител от РИОСВ - Благоевград да не се извършват нови загробвания в свободните терени до приключване на процедурата по изменение на общия устройствен план на община Якоруда. 

Това дава основание на разследващите за обосновано предположение, че длъжностно лице от общинската администрация на община Якоруда е осъществило състав на престъпление по смисъла на чл. 282 от НК, като не изпълнило служебните си задължения и е нарушило предписание на държавен орган.

По случая за предприемане на последващи действия по компетентност са уведомени РИОСВ - Благоевград и РЗИ - Благоевград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови