Готвят план за справяне с пандемията в 4 етапа. Мерките ще се съобщават поне 5 дни предварително

OFFNews 13 януари 2022 в 09:20 4409 7

Подготвя се план за справяне с пандемията в четири етапа. Мерките по всеки от тях ще се съобщават поне 5 дни предварително. Това съобщи по bTV зам.-министърът на туризма и член на Националния пандемичен комитет Ирена Георгиева.

По думите ѝ очакванията са този план да бъде готов до края на деня.

Георгиева подчерта, че локдаунът е последна и най-нежелана мярка, която ще бъде въведена, в случай че интензивните легла за лечение на пациенти с коронавирус се запълнят на 80%, както съобщи в сряда премиерът Кирил Петков.

Етапите, преди пълното затваряне, целят то да бъде предотвратено, бизнесите да функционират, учебните занятия да се провеждат нормално, доколкото е възможно в тази обстановка. Обсъжда се режимът на работа на всички социални обекти - заведения, културни институции и др. За туристическия бранш най-важно е да има предвидимост, затова планът ще бъде изграден върху математически модел, който осигурява поне 5 дни време за реакция, каза зам.-министърът.

По думите ѝ първият етап включва задължително носене на маски и дистанция; вторият - зелен сертификат като условие за допускане в социални обекти; при третия етап се планира да има ограничения в дейността на заведенията, културните институции, спортните обекти, които ще продължат да работят, но с определен капацитет; при четвъртия етап е "възможно по-пълно затваряне", обясни Ирена Георгиева.

Тя подчерта, че специално внимание се обръща на образователната система, където целта е максимално продължително присъствено обучение, но не можа да назове прагове, при които ще се премине към дистанционна форма.

Георгиева уточни, че планът за справяне с пандемията ще действа на регионално и национално ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1859

7

Ronik

14.01 2022 в 12:11

всъщност, кокошкен, зеленият сертификат е толкова голяма глупост, че е срамно нормално мислещ човек да не го схване.

6145

6

kokoten

13.01 2022 в 18:24

Най-после радост...това си е направо проблясък,Джинче....Само дето всички искат да приключи пандемията по-бързо...и мерките които трябваше да се предприемат са точно такива...и зеления сертификат съвсем не е глупост,а глупаци са всички управници които и досега не вярват,че може да се пръкне нещо което ще ни изтреби като в лош хливудски филм....те и досега не разбраха,че трябва строга последователност на мерките и ограниченията,които са записани отпреди 200 години,вместо това наистина си играем на евтин хуманизъм и говорим за вредите от пандемията,вместо да се залавяме за работа....и си прав за това,че в страната има 200 човека които разбират от управление на кризи,ама тях ги няма в редовете на "сегашните борци",някои измряха,но другите,живите,ги е просто срам да ги свързват със миналите и сегашните управници...страната не си цени знаещите и можещите хора...принципа е ясен-ако не помагаш,поне не вреди....а тук всеки говори и дава мнение,а иначе е просто една шепа курешки...дано оцелеем.

1859

4

Ronik

13.01 2022 в 11:36

kokoten, той е толкова объркан, че не може да разпознае тези които са на негова страна. Освен това зулджин е трол.

6145

2

kokoten

13.01 2022 в 10:00

За тях не знам,но за тебе ,Джинче, е ясно,че хал хабер си нямаш от толкова много работи,че просто е неразбираема арогантността с която коментираш и препоръчваш(откровено казано,незнайно какво)....намали темпото...омикрона ще въздаде справедливост...и колективния имунитет ще се случи и всичко останало....
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки