Фирмата, която сондира незаконно в Кресненското дефиле, се оказа сред кандидатите за АМ Струма

OFFNews 13 февруари 2019 в 15:55 3290 0

Снимка бТВ

Фирмата, която е сондирала незаконно по бъдещата отсечка от магистрала „Струма” през Кресненското дефиле, е сред кандидатите да строят трасето. Това заяви пред bTV управителят на дружеството инж. Любен Симеонов.

Медията разкри, че по трасето на бъдещия аутобан са прокарвани временни пътища и сондажи без знанието на институциите.

Те започват един месец преди Агенция „Пътна инфраструктура” изобщо да е обявила обществената поръчка. А след като търгът е открит, фирмата, която пое отговорност за тях, подава оферта за участие в него.

На 30 август миналата година пътната агенция обявява обществена поръчка за технически проект и строителство на платното от Кулата към София. Дължината е почти 24 км, а стойността - 430 милиона лева.

Все още избран победител няма, но някой може би предварително е бил наясно с резултата от процедурата.

Проверка на Югозападното държавно предприятие потвърди разкритията на bTV, че на бъдещата отсечка от магистрала „Струма” през Кресненското дефиле са правени пътища и сондажи без знанието на държавата.

Разследването на Мария Цънцарова показа, че нито една институция не знае кой работи, преди да е избран изпълнител на проекта. 

7 километра временни пътища в гората са проправени зад гърба на държавата. Повече от половината са нови, другата част са незаконно разчистени стари. Работено е повече от месец, без служителите на горското да санкционират нарушителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови