Фейсбук ще следи за фалшиви новини в България

OFFNews Последна промяна на 02 март 2021 в 15:26 629 0

Фейсбук ще следи България и Унгария за фалшиви новини, като всяка страна ще има по един представител журналист, който да проверява, маркира и отсява неверните публикации, предаде бТВ.

Програмата за проверки е под егидата на Франс прес, а местните представители ще разполагат с ресурси, както на Франс прес, така и на фейсбук. 

Представителите на България и Унгария трябва да спазват определени правила при работата си като прозрачност на финансирането и методологията и безпристрастна оценка на фактите. Журналистите ще преминат през сертификация на института "Пойнтър", която се подновява всяка година.

Правилата на Фейсбук не позволяват проверка на пряка реч на политическа фигура, уточняват от компанията. Ще се проверя цялата информация за изборите, а когато тя е фалшива или невярна - ще бъде маркирана и/или ограничавана.

От фейсбук уточняват, че ако политик се опита да сподели новина, която вече е маркирана като фалшива, няма да може да го направи.

"Борбата с фалшивите новини е отговорност, която приемаме сериозно. Непрекъснато работим в посока да ограничим разпространението на неверните данни на платформата ни", каза ръководителят на отдел "Обществени политики" за Полша, Прибалтика, Румъния и България Якоб Туровски. 

Фокусът е върху откриването и справянето с фалшиво съдържание, както и откровени измами, които не са базират на никакви факти. Фейсбук премахва акаунти и съдържание, които нарушават стандартите на социалната мрежа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови