Фандъкова: Помощта за неприето в детска градина дете трябва да е 650 лв.

Строежът на метрото към Слатина няма да стартира, без да има осигурени пари за него, след като отпадна от плана за възстановяване, уточни кметът

OFFNews 12 май 2022 в 08:52 5498 1

Снимка БГНЕС/архив

Кметът на София Йорданка Фандъкова

Знамето на Украйна е поставено като акт на морална подкрепа след нападението на руския агресор по решение на Столичния общински съвет. Призовавам всички политици да не разделят обществото. Никога не съм забранявала мирен протест, подчертавам мирен, но след вчерашната акция на "Възраждане" остана счупена кола, прозорец на сградата на "Московска" 33, заяви кметът Йорданка Фандъкова по бТВ. 

1200 деца повече кандидатстват тази година за детска градина в София. Кандидатстват около 23 600, 2600 от тях искат преместване, 13 600 са обявените места. Това са деца, чиито родители са се преместили в столицата, за съжаление не става дума за увеличение на раждаемостта, допълни Фандъкова. 1200 нови места са открити. 

Около 1500 места ще има недостиг в групата от 3 до 6 години, която е много важна за социализирането на децата преди първи клас. Именно с този недостиг искаме да се справим до края на мандата, подчерта кметът.  

По думите й сега помощта за неприето дете е 372 лева, а държават поема 650 лева в общинските градини. Толкова - 650 лв. трябва да бъдат и парите за неприето дете, така хората ще могат да намерят място в частна детска градина, категорична бе Фандъкова. 

За градския транспорт

Всичко зависи от диалога, който се надявам да продължи с правителството и народното събрание. От месеци настояваме да има компенсация след драстичното намаляване на приходите в градския транспорт. През 2020 г. имаше месеци, в които пътниците намаляха със 70%, през 2019 г. транспортът бе в стабилно състояние. В момента дефицитът в градския транспорт е над 142 млн. лева. Ние подпомагаме транспортните дружества от собствения бюджет на СО - 40% от данъците на софиянци отиват в транспорта, това означава, че се взима от парите за детски градини, за други дейности, обясни тя. 

4 пъти се увеличиха и разходите на метрото за ток, а компенсацията е 30%, уточни Фандъкова. 

Хората се отказват от вече сключени договори за подмяна на старите печки, което е една от мерките за по-чист въздух в София, допълни тя. 

Последно се видяхме с премиера Кирил Петков на церемонията на 6 май, имаме уговорка да организираме среща при него заедно с финансовия министър. 

Парите за София бяха орязани при това правителство. Започна строителството на метрото към Левски, финансирането му беше запазено, но другият участък - към "Слатина" беше отрязан от плана за възстановяване. Имаме уверения, че ще бъде финансиран от националния бюджет. Но аз искам гаранции за финансирането му през следващите 3 години, иначе да започнем строеж без гаранции за осигурени пари - аз не мога да поема такъв ангажимент, категорична бе Йорданка Фандъкова.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9018

1

Em Em

12.05 2022 в 09:12

Фандъкова, защо толкова години не успя да построиш достатъчно детски градини?
Как вождът ти се справи с руската тръба толкова бързо?
Имаме енергия и пари да услужим на Газпром, Путин и Вучич, а българските деца вълци ги яли?

 
X

Подкастът на OFFNews