Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Експертна кръгла маса за сигурността на българската граница се проведе в София

Станимир Илчев зададе четири въпроса към експертите за сигурността на границата: нужна ли е национална гвардия, обособяване на граничната полиция като отделна структура към МВР, промяна на съоръжението-ограда в съоръжение-стена чрез двустранна инвестиция

OFFNews 06 декември 2022 в 11:47 998 0

Експертна кръгла маса

Снимка

Експертна кръгла маса

Кръгла маса, посветена на темата "За сигурността на българските граждани, българската граница и българските граничари", се проведе по покана на НДСВ в понеделник.

Събитието бе открито и водено от Станимир Илчев, съпредседател на ПП НДСВ, народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание, евродепутат в периода 2005 – 2007 г. и 2009 – 2014 г. Встъпителни думи произнесе Христо Смоленов - общественик, учен и експерт по анти-тероризъм.

Илчев посочи основните направления на трансграничната престъпност и акцентира върху необходимостта от промяна, която да засегне програмите за обучение, тактиката и екипировката на българските граничари. След него Смоленов постави въпроса за изграждането на интегрирана система за противодействие на трансграничните предизвикателства.

Присъстваха депутати от три парламентарно представени партии: Петър Петров от "Продължаваме промяната", Станислав Анастасов и Ахмед Ахмедов от "Движение за права и свободи" и Ивайло Чорбов от "Възраждане".

Сред другите участници, които се включиха в дискусиите, бяха ген. Румен Миланов, бивш началник на НСО и БОРКОР към Министерски съвет, както и Бойко Александров, бивш зам.-директор на дирекция "Граничен контрол" в МВР, Бойко Найденов, бивш заместник главен прокурор и началник на Национална следствена служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови