Екоорганизации призоваха премиера да не обжалва съдебното решение за Пирин

OFFNews Последна промяна на 02 август 2018 в 11:41 1549 2

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" призова премиера Бойко Борисов да не бъде обжалвано решението на тричленния състав на Върховния административен съд за Пирин.

В отвореното писмо на екоактивистите се казва, че аргументите на съда подкрепят мотивите на жалбоподателите, че решението на Министерски съвет за промени в плана за управление на националния парк от 29 декември миналата година е взето в нарушение на три български закона. Те подчертават и че решението на съда идва точно седмица след началото на наказателна процедура на ЕК срещу България за установено нарушение в областта на законодателството по околна среда.

Необжалването на решението на ВАС дава възможност на Министерски съвет да се разграничи от обвиненията за обслужване на лобистки интереси в полза на акционера на една от най-големите български банки и би дало възможност на Министерски съвет да излезе с достойнство от ситуация, породена от проблем, който направи България международно известна в негативен план, заявяват от "За да остане природа в България".

Ето и пълният текст на писмото:

На 30 юли 2018 г. Върховен административен съд публикува свое решение № 10238 от 27.07.2018, с което отмени Решение № 821/29.12.2017 г. на Министерски съвет. Аргументите на съда подкрепят мотивите на жалбоподателите, а именно, че решението е взето в нарушение на три български закона.

Решението на съда идва точно седмица след началото на наказателна процедура на ЕК срещу България за установено нарушение в областта на законодателството по околна среда[1]. Комисията заявява:

"В България кумулативното въздействие от съществуващите и одобрените планове и проекти върху зоните по „Натура 2000" систематично не е било вземано предвид и извършването на много промени, представляващи сериозна заплаха за постигането на природозащитните цели, е били разрешено независимо от наличието на такава заплаха", както и че "...Комисията редовно получава оплаквания относно планове и проекти, разрешени въз основа на недостатъчни оценки или дори при липсата на подходящи оценки." Начинът на одобрение на Решение № 821/29.12.2017 е част от описания от Комисията проблем и съдът със своето решение предотврати неговото задълбочаване.

Тази наказателна процедура, наред с това, вече второ осъдително решение на ВАС по темата план за управление на Национален парк Пирин, показва дълбок проблем в прилагането на природозащитните политики от Министерство на околната среда и водите.

Съгласно българското законодателство, Министерски съвет има възможност да обжалва решението на съда. Обръщаме се към Вас с призив правителството на България да не се възползва от тази възможност поради няколко важни причини:

Необжалването на решението на ВАС дава възможност на Министерски съвет да се разграничи от обвиненията за обслужване на лобистки интереси в полза на акционера на една от най-големите български банки, довели до гласуване на Решение № 821/29.12.2017.

Необжалването на решението на ВАС дава възможност на Министерски съвет да излезе с достойнство от ситуация, породена от проблем, който направи България международно известна в негативен план.

Необжалването на решението на ВАС ще подпомогне правителството в започната хоризонтална процедура на ЕК за липса на качествени оценки или липса на всякакви оценки в областта на околната среда и ще представлява ясен сигнал към ЕК за налична воля в държавата да се ангажира с необходимата сериозност за решаване на проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство.

Най-важната причина от всички е, че необжалването на решението на ВАС ще отговори на обществените очаквания за спазване на правовия ред в страната. Правителството трябва да дава добър пример и да приема и да се съобразява с решенията на независимата съдебна власт, както са декларирали и министрите от Вашия кабинет и Вие самият.

Разчитаме върховният орган на изпълнителната власт да прояви мъдрост, отчитайки вменената на държавата роля да опазва околната среда и да гарантира възпроизводството на живата природа в чл. 15 на Конституцията и правото на всички граждани на благоприятна и здравословна околна среда по чл. 55 на Конституцията.

Много хиляди български граждани в десетки градове демонстрират волята си за опазване на Национален парк „Пирин" Той трябва да бъде запазен като българско и общочовешко богатство и достояние на бъдещите поколения.

Господин премиер, вашето решение за бъдещето на Пирин ще е определящо за съдбата на световна ценност, която България е успяла да опази вече над 55 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8435

2

Jinx

02.08 2018 в 18:56

Тия съвсем се смахнаха. Това решение на съде е неадквато и ще падне.

8374

1

Emigirl

02.08 2018 в 16:50

Нямам доверие на зелени организации и даже каквото кажат, тръгвам в обратната посока