Договор между училищата и семействата със забрана за носене на GSM в час предлага синдикат

OFFNews 02 август 2018 в 09:54 3442 0

Семействата задължително да сключват договори с директорите на училищата, където учат децата им, иска синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Документът да включва изрична забрана „за притежание и ползване на мобилен телефон в учебен час“, смятат от синдиката и предлагат задължението да бъде въведено със закон, чрез поправка в Закона за предучилищното и училищното образование.

„Използването на мобилни телефони в учебен час е новият обществен дебат, дебат в който родители и учители кръстосват своите усещания за възпитание и социализация, а МОН неутрално цитира текста от училищния закон, който в чл. 172 йезуитски е отсякъл: „Учениците да не използват мобилните си телефони по време на учебните часове.“ Разбира се няма никакъв механизъм, който би могъл да гарантира прилагането на този текст“, възмущават се от синдиката и посочват, че световната училищна практика познава два модела за регулиране: чрез правила и санкции или чрез консенсус.

Модела с договорите синдикатът взаимствал от Франция, където „на практика“ училища и семейства сключвали договор, изискващ изключването на GSM-а в училище. При неспазване на правилата следва предупреждение, а ново нарушение води до отстраняване от училището за 3 дена.

Подобна е ситуацията в Англия - пише подписалият предложението председател на синдиката д-р Юлиян Петров. Там е забранено използването на мобилни телефони в училище. За учебни цели се ползват таблети с регулиран достъп до интернет.

Английските ученици се изключват по много олекотена процедура, на която родителят не може да въздейства, добавят от синдиката. Ако ученик отсъства безпричинно, срещу родителя се завежда дело и се осъжда на глоби в хиляди паунди, посочват оттам.

В повечето федерални провинции на Германия е забранено учениците от основен курс да влизат с телефон в училище, има дежурен телефон за връзка с родителя при нужда.

В Полша има забрана за ползване на мобилни телефони в час, която се налага с вътрешните правилници на училищата. За неизпълнение на училищните правилници се намалява рейтинга на поведението, а намаленото поведение влияе върху избора на училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !