Диво училище на Фондация По-диви Родопи учи децата как да опазват природата

Проектът е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант

OFFNews 29 май 2024 в 13:57 671 0

Диво
Диво училище.

27 ученика от Кърджали се включиха в първото „Диво училище“ на Фондация „По-диви Родопи“, което се проведе в района на язовир Студен кладенец. Целта на инициативата е деца и младежи на възраст 12-17 години да се запознаят с концепцията за завръщането на дивите животни в природата като пример за опазване и възстановяване на биоразнообразието. Проектът „Диво училище“ е един от финалистите в деветото изцяло обновено издание на Vivacom Регионален грант.

Образователният лагер се проведе в два дни – запознаване с темата чрез видеа и интерактивни занимания в класната стая през първия ден и работа на терен в района на язовир Студен кладенец на следващия ден. Младежите имаха възможността да се докоснат до уникалната природа на района и да се запознаят отблизо с флората и фауната му чрез наблюдение с бинокли и работа с теренни дневници. Те изследваха хранителна верига и с интерес наблюдаваха диви животни в естествената им среда със специализирана техника като зрителни тръби и уреди за нощно. На достъпен език, изцяло съобразен с възрастта на участниците, те научиха повече за значението на горите и за това колко е важно възстановяването и опазването на дивата природа и естествените процеси в нея.

„Диво училище“ е първият проект от деветото издание на Vivacom Регионален грант, който представяме заедно с нашите партньори с повече детайли. Радваме се, че инициативата стартира успешно и сме сигурни че и предстоящите образователни лагери ще събудят интерес сред учениците“, сподели Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

До края на годината предстоят още два двудневни образователни лагера, в които ще участват ученици от Момчилград и Крумовград. Най-активните участници ще бъдат поканени да се включат като ментори в организиран от Фондацията образователен лагер, който ще се проведе през втората половина на октомври.
„Районът на Източните Родопи се характеризира с изключително съхранена природа и богато биоразнообразие, което е забележителен пример на европейско ниво. Въпреки това наблюдаваме, че хората не са достатъчно осведомени за това местно богатство и възможностите, които предоставя за развитие и съживяване на района. Затова стартирахме програмата „По-диво училище“ и се радваме, че получихме подкрепа от успешна инициатива като Vivacom Регионален грант“, сподели Ефтима Петкова от Фондация „По-диви Родопи“.

Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома, която се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право. В изцяло обновеното девето издание компанията увеличи двойно размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да могат организациите да бъдат още по-ефективни в разгръщането на идеите си.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите