Der Standard: Семейната война на българските социалисти

Елица Мартинова 24 януари 2014 в 15:48 8886 5

Георги Първанов, Сергей Станишев
Георги Първанов, Сергей Станишев

Точно преди евроизборите на бившия президент Първанов му хрумна да си направи собствена листа, което се отрази зле на президента на левицата Сергей Станишев, пише австрийското издание Der Standard.

Бивш президент, възраст под 65 г. и липса на работа – характеристики, чиято комбинация е опасна - прекалено много амбиции, твърде силно желание за признание. До това заключение вече е стигнал лидерът на българската левица и председател на ПЕС Сергей Станишев, пише медията.

Негов основен опонент е Георги Първанов, на 56 г., бивш президент на страната, който от две години вече е без кабинет и занимания.

Откакто напусна поста на държавен глава Първанов се занимава с бизнес и дипломация. Сега обаче той се опитва да отнеме от Станишев стария си пост и отново да оглави „Позитано“ 20, посочва изданието. За целта той се е съюзил с Ивайло Калфин – бивш външен министър, който ръководеше българските социалисти в Европарламента, но напусна поста си, за да оглави алтернативната листа на Първанов.

Паралелната листа на Първанов отслабва силите на БСП за предстоящите избори, както и шансовете Мартин Шулц отново да оглави Европейския парламент, анализира Der Standard и допълва, че неубедителното представяне на евроизборите ще разклати още повече позициите на и без това нестабилното ляво правителство в България.

Самият Първанов присъства отдавна на българската политическа сцена и буди носталгия у по-възрастните избиратели, пише австрийският вестник. Ако се вярва на проучванията, той все още е много по-популярен от младия Станишев, който оглави левицата на негово място.

Първанов е член на БКП от 1981 г. и изучава внимателно партийната история в Института по история на БКП в столицата, припомня изданието. По-късно, след идването на демокрацията, стана ясно, че той е бил и служител на Държавна сигурност, а прозвището му е било Гоце.

Той основа движението АБВ през 2010 г., заедно със стария си довереник Костадин Паскалев и Михо Михов. До момента движението разгръща дейност предимно на страницата си във Facebook, посочва вестникът.

Интересното е, че до февруари ръководството на БСП няма да вземе никакви мерки срещу алтернативната листа на Първанов, който нееднократно заяви, че не желае да прави отделна партия. Социалистите трябва да решат дали да го изключат на конгреса си на 8 февруари.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!