Quantcast

Депутатите забраниха изкуствените съставки в оцета

Последна промяна на 16 януари 2014 в 11:37 1011 4

Оцет
Оцет

Депутатите одобриха на първо четене регламент, определящ допустимия състав на оцета.

Измененията са предложени от Светла Бъчварова от "Коалиция за България" (КБ) и група народни представители. Новите правила се въвеждат с промени в Закона за виното и спиртните напитки.

Намерението на вносителите е да попълнят пропуските в нормативните уредби, които не определят с точност какво би следвало да се разбира под "оцет", което оставя възможност за злоупотреби от страна на производителите.

"Оцет" е продукт, получен чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация от оцетно-кисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси, с общо кисело съдържание не по-малко от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселинаю", гласят новите правила.

"През последните години на българския пазар се увеличиха продажбите на оцет, приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез, т.е. за производството на оцета не се използва вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола. Производителите на оцет от синтетична киселина представят и означават продукта чрез изписване на етикета с общото название на "Оцет", тъй като в нормативната уредба съществува празнина за определението на въпросния продукт", пишат в мотивите си вносителите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.01 2014 в 18:20

Това е добро решение. Знам, че сега използват *промишлена* оцетна киселина за призводство на 'оцет'.

16.01 2014 в 15:38

То има ли храна, която да не е натъпкана с Е-та и всякакви гадости. Ядем всевъзможни боклуци и после защо боледуваме...

16.01 2014 в 15:27

По-добре да се премахнат "гаражните" производители, драги ми Смехурко, защото не ЩЕМ да си продаваме здравето за 40 стотинки. Включително и баба ти. Питай я.

16.01 2014 в 14:29

По-лобистко няма накъде. Кого касае апропо тази поправка. Големите винопроизводители разбира се. Каквото остане от трето до десето вино, ако не се продаде - на оцет. Дребните производители по гаражи и мази от оцетна киселина го издухват. Бабите вече няма да могат да си купуват Оцетя по 40 ст. Да ви е жив и здрав Станишката мили пенсионери. Мисли за здравето ви Коалиция за България. Като ви вдигнат пенсиите с 3-4 лева само за оцет за туршиите не можете компенсира.