Депутатите забраниха изкуствените съставки в оцета

Елица Мартинова 16 януари 2014 в 11:37 1583 4

Оцет
Оцет

Депутатите одобриха на първо четене регламент, определящ допустимия състав на оцета.

Измененията са предложени от Светла Бъчварова от "Коалиция за България" (КБ) и група народни представители. Новите правила се въвеждат с промени в Закона за виното и спиртните напитки.

Намерението на вносителите е да попълнят пропуските в нормативните уредби, които не определят с точност какво би следвало да се разбира под "оцет", което оставя възможност за злоупотреби от страна на производителите.

"Оцет" е продукт, получен чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация от оцетно-кисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси, с общо кисело съдържание не по-малко от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселинаю", гласят новите правила.

"През последните години на българския пазар се увеличиха продажбите на оцет, приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез, т.е. за производството на оцета не се използва вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола. Производителите на оцет от синтетична киселина представят и означават продукта чрез изписване на етикета с общото название на "Оцет", тъй като в нормативната уредба съществува празнина за определението на въпросния продукт", пишат в мотивите си вносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews