ДБ в СОС подкрепя протест срещу планове на Боримиров за спортен комплекс в Бояна

OFFNews Последна промяна на 22 април 2021 в 14:47 667 0

Доклад с настояване Столичният общински съвет да предприеме действия, защитаващи интереса на гражданите на столичния квартал Бояна внесоха днес общинските съветници Яна Тодоранова и Тома Белев, от името на групата на “Демократична България” в СОС. 

През март 2019 г. без обществено обсъждане Столичният общински съвет (СОС) взема решение за директно отдаване под наем от Столичния кмет на единствения останал в кв. “Бояна” терен, публична общинска собственост. Договорът за наем е сключен срещу символична месечна сума, за 10 години, с частен клуб, на който е дадено правото да се разпорежда с терена практически без ясни
условия, които да защитят публичния интерес. Към днешна дата, след издадена от главния архитект на район “Витоша” виза за строеж, на терена всеки момент ще започне изграждането на три нови сгради (едната двуетажна), футболни игрища, тенис кортове и паркинг. За да защитят значимото за квартала пространство, граждани от Бояна излизат на протест срещу разпореждането с публичен общински имот, без да е направена каквато и да било консултация с общността. Те посочват и ред нарушения на закона при сключване на договора за наем и при издаване на разрешението за строеж. 

“В подкрепа на справедливия протест на гражданите от Бояна внесохме доклад, с който предлагаме Столичният общински съвет да си свърши работата и да защити обществения интерес като възложи на кмета на СО: 1) Да прекрати Договора за наем, ощетяващ обществения интерес. 2) Да разпореди на главния архитект на район „Витоша“ да преразгледа и отмени свое Разрешение за строеж № 133/21.05.2020 г. 3) Да проведе обществени консултации с жителите на кв. „Бояна“ за развитието на спортната база в кв. 208а, м. „Гърдова глава“” - обявиха съветниците от “Демократична България” от официалната си фейсбук страница.

Според съветниците от “Демократична България” спортните обекти са част от социалната инфраструктура по смисъла на § 5, т. 75 от ДР на ЗУТ. Това би трябвало да означава, че общината дължи на местната общност възможност, ако не безплатно, то при приемливи (социални) условия да задоволява своите потребности – в случая от спорт. С договора за наем обаче, е осигурен свободен достъп до спортните съоръжения и услуги само на ограничен кръг лица при определени условия. За останалите достъпът очевидно ще е платен, като общината изцяло е преотстъпила определянето на цените за това на своя наемател.

“В случая „социална“ изглежда само наемната цена от 2 000 лв. за общинския имот, а не начина, по който е осигурено ползването на спортния обект от жителите на квартала. С оглед на това договорът за наем е сключен в нарушение на чл. 11, ал. 1 от ЗОС.” - се посочва в доклада на “Демократична България”. 

Жители на „Бояна” недоволстват от плановете на бившия футболен национал Даниел Боримиров да построи спортен комплекс на игрище в столичния квартал. Всичко изградено на мястото след 10 години става собственост на Столична община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови