Ексклузивно 'Знам как да бия, няма да ти личи': Говорят още 2 жертви на насилника, пребил украинка

ДАЗД върна у нас българче на година и половина, изоставено в Украйна

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2022 в 16:25 1655 0

дете

Снимка pixabay

То е изоставено веднага след раждането

Дете на година и половина е върнато от Украйна в България от Държавната агенция за закрила на детето със съдействието на Министерството на външните работи и Агенцията за социално подпомагане.

Детето e изоставено от биологичните си родители в Украйна веднага след раждането, като те са представили нотариално заверено съгласие да бъде дадено за осиновяване.

ДАЗД е уведомена за случая от посолството ни в Украйна. Информацията е, че местните органи за настойничество и закрила в Киев не могат да предприемат мерки и да полагат грижи за детето, както и че в условията на война не може да се гарантира неговата безопасност.

Детето е върнато в България, като е било придружено от социален работник от Дирекция "Социално подпомагане" – Русе, медицинско лице, осигурено от Сдружение "Еквилибриум" и с подкрепата на международната организация А"21".

"Изключително съм щастлива и благодарна на всички институции и партньори от неправителствения сектор, че с общи усилия едно дете, български гражданин е върнато в страната, за да получи необходимите грижи в подкрепяща и защитена среда. За ДАЗД от първостепенно значение е да гарантира сигурност и възможност за развитие и отглеждане на всяко българско дете, независимо къде се намира", каза председателят на Агенция д-р Теодора Иванова, която посрещна детето и придружаващите го социален работник и медицинска сестра на Летище София.

Детето ще бъде настанено в подходяща социална услуга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови