ДАЗД ще помага на българката с отнети деца в Норвегия

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2018 в 18:03 3619 0

Снимка ДАЗД - пресцентър

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова се срещна с Цветелина Уланд, която потърси съдействие от българските институции за защита правата на двете й деца. Те са настанени в отделни приемни семейства в Норвегия след раздялата със съпруга ѝ.

Заради зачестили случаи на български граждани, декларирали проблеми със социалните служби в Норвегия и други страни, ДАЗД свика координационна среща.

На срещата се обсъдиха механизми за синхронизирани действия на институциите по тези случаи, както и превантивните мерки, които следва да се предприемат за информирането на българските граждани, отглеждащи децата си в чужбина.

Цветелина Уланд пое ангажимент да предостави всички документи, свързани със съдебните дела, които води в Норвегия. Органите по закрила на детето ще използват всички правни и дипломатически механизми за защита правата на двете деца.

Участие в работната среща взеха още заместник-омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, директорът на Дирекция „Консулски отношения“ Димитър Арнаудов, директорът на Дирекция „Права на човека“ в Министерството на външните работи Мария Спасова, както и Милена Първанова - директор на Дирекция “Международна правна закрила на детето и международни осиновявания” към Министерство на правосъдието.