Честваме 108 години от Независимостта на България

OFFNews 22 септември 2016 в 07:56 4245 1

Днес празнуваме 108 години от Независимостта на България. Тя е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г., който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново.

Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.

В черквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал цар.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. 

Тържeства във Велико Търново ще започнат с Празнична света литургия, която в историческата църква "Св. 40 мъченици" ще оглави Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. 
Той ще отслужи Водосвет, ще поръси бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.
От 10:30 часа на хълма "Царавец" ще бъде проведен военен ритуал за издигане националното знаме на Република България. Ще бъдат произнесени предвидените официални слова и отново Дядо Григорий ще отправи своя архиерейски благослов Денят ще продължи с множество празнични прояви.

На пл. „Княз Александър I” Столична община организира тържествено честване на 108-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. В програмата пред Паметника на Независимостта ще участват Софийският духов оркестър и хор „Света София” с художествен ръководител Валентин Бобевски. Водещ на събитието ще бъде актьорът Пламен Манасиев. Националната гвардейска част ще изпълни военен ритуал. На събитието ще присъства д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.

Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Тодоров, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.Общинските музеи в София ще работят безплатно. Входът ще е свободен в Музея за история на София, музея под базиликата „Света София“, Общински културен институт „Софийска градска художествена галерия“, парк-музей „Врана“ и Зоологическата градина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!